Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Υπάρχει πρόνοια κι αν ναι, πού;

Πρόσφατα, δυο παραδείγματα απ' το φιλικό και εργασιακό μου περιβάλλον μ' έκαναν πραγματικά να απορώ για την παντελή έλλειψη πρόνοιας που έχουμε σ' αυτή τη χώρα.
Μια στενή φίλη, πεζή ούσα, χτυπήθηκε από διερχόμενο μηχανάκι που εκτελούσε μεταφορές πίτσας και του οποίου ο οδηγός κοίταγε αριστερά, αλλά όχι μπροστά του. Αποτέλεσμα: έσπασε κνήμη και περόνη στο πόδι της, εγχειρίστηκε, κάνει φυσικοθεραπείες και η αποκατάσταση αναμένεται σε 3 μήνες. Το ίδιο και η επιστροφή στη δουλειά της.
Ο νόμος σ' αυτήν την περίπτωση προβλέπει να πληρώνεται απ' τον ασφαλιστικό της φορέα (το ΙΚΑ εν προκειμένω) και ουχί απ' τη δουλειά της. Βεβαίως, θα παίρνει λιγότερα λεφτά, γιατί το ΙΚΑ έχει άλλες μισθολογικές κλίμακες κι έτσι αν είσαι μεν υψηλόμισθος θα αμοιφθείς με την ανώτατη κλίμακα η οποία όμως θα παρουσιάζει απόκλιση απ' τον κανονικό σου μισθό. Με απλά λόγια, η φίλη μου θα χάσει λεφτά.

Μια συνάδελφος είναι έγκυος σε δίδυμα. Ο πρόσφατος υπέρηχος έδειξε ότι θα ήταν σκοπιμότερο να σταματήσει τη δουλειά τώρα, δηλαδή δυο μήνες νωρίτερα απ' το προβλεπόμενο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη της.
Το ΙΚΑ προβλέπει τα ίδια με την παραπάνω περίπτωση, εκτός κι αν θέλει να κάνει χρήση και της άδεια της για το 2010, αλλά σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα της μείνει ούτε μια μέρα για τον επόμενο χρόνο κι όπως ίσως εύκολα αντιλαμβάνεστε, μια μάνα με δυο νεογέννητα, χρειάζεται περίσσευμα κι όχι έλλειμμα αδείας.

Χωρίς να γνωρίζω τον νόμο απέξω κι ανακατωτά αλλά και χωρίς να ξέρω τι ακριβώς γίνεται σε άλλες χώρες, αναρωτιέμαι: αυτές οι 2 γυναίκες τιμωρούνται; Η μία επειδή χτύπησε (χωρίς μάλιστα να φταίει )και η άλλη επειδή θα φέρει στον κόσμο 2 παιδιά σε μια χώρα που μάλιστα κόπτεται για την υπογεννητικότητα;

Μπορεί η απορία μου να είναι αφελής αλλά πιστεύω ότι είναι άδικη τέτοια μεταχείριση.

6 σχόλια:

Кроткая είπε...

επίσης, έχε υπόψην ότι η αποζημίωση πάει κλιμακωτά: δλδ, παίρνεις χ ποσό για τις πρώτες 25 μέρες, 75% του χ για τις επόμενες -δε θυμάμαι πόσες- μέρες, 50% του χ για τις ακόμα πιο μετά και ούτω καθεξής.

ακόμα καλύτερα, ε?

Σταυρούλα είπε...

Δεν είσαι αφελής. Απλά το όλο σύστημα δεν είναι προς το όφελος του εργαζομένου. :|

theorema είπε...

Μα φυσικά! Τον εργαζόμενο θα ευνοήσει ο νόμος?... Από πότε? Τι παραλογισμοί είναι αυτοί?!...

Ανώνυμος είπε...

Μισθός 2600ε καθαρά το 2004. Εγχείρηση by-pass. Aδεια 110 ημερολογιακές. Το ΙΚΑ μου έδινε 650 ευρώ το μήνα.
Πρεσβύωψ

markos-the-gnostic είπε...

NA ALLAΞΟΥΜΕ ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

Αλεπού είπε...

@προς όλους
και για να υπερθεματίσω, εννοείται ότι άσχετα αν είσαι με σπασμένο πόδι και άρα δεν μπορείς να μετακινηθείς, το ΙΚΑ απαιτεί να παρουσιαστείς ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να πιστοποιήσει την αναπηρία σου...