Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2008

Το Μανιφέστο των blogs

Με αφορμή τις νέες νομοθετικές αλλαγές στη χρήση των blogs που προωθεί η κυβέρνηση,
αναδημοσιεύω απ' το metablogging.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες. 2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λέει όμως το metabloging πρόσκειται στον ΣΥΝ και δεν θα επιτρέψουμε καπέλωμα των blog από πολιτικό κόμμα.

NinaC είπε...

Ανώνυμε, αντίδραση καπελώματος είναι η δική σου: τα λέει σωστά το metablogging, αλλά επειδή ΕΣΥ νομίζεις πως πρόσκειται στο ΣΥΝ, διαφωνείς.

Να χαρώ εγώ προσωπική ελευθερία έκφρασης! :P

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρώνω:
Τα blogs ήταν ο τρόπος να γνωρίσω ανθρώπους φοβερούς σαν τον Ναυτίλο - μπαμπά Λυδίας, την αλεπού, τον Σάκη - σταυραετό, που με έχουν αφήσει άφωνη από το πόσο αξιόλογοι είναι, που χαίρομαι που κυκλοφορούν κάπου εκεί έξω ανάμεσά μας, όπου δεν υπάρχουν μόνο οι άνθρωποι - σκατά (συγνώμη) που βλέπω στην τηλεόραση.

Ανώνυμος είπε...

@ανωνυμος/η Αγαπητέ/ή εμβριθέστατε/ή πολιτικέ αναλυτή/τρια που κατάλαβες ότι το metablogging ανήκει στο συνασπισμό, αν έκανες λιγουλάκι κόπο να ερευνήσεις, θα διαπίστωνες ότι το κείμενο προέρχεται από το nylon.gr που είναι δηλωμένο ότι υποστηρίζει τη φιλελεύθερη συμμαχία. Εγώ απλά εξέφρασα μια σύμμφωνη γνώμη. Ν' ανησυχώ; Θα θεωρήσεις τώρα ότι το metablogging ανήκει στη φιλελεύθερη συμμαχία;
Το metablogging, επειδή συνέδραμε στην ιντερνετική συνέντευξη Τσίπρα, δεν σημαίνει ότι είναι πολιτικά χρωματισμένο. Κι έτσι θα παραμείνει

Ανώνυμος είπε...

δλδ όποιος παίρνει συνέντευξη από τον Τσίπρα ανήκει στο ΣΥΝ?
Είναι η Στάη φιλικά προσκείμενη στο ΣΥΝ?!

αχ, δεν πάμε καλά....

Εγώ απλώς αναρωτιέμαι από πού παίρνει κάποιος την πρωτοβουλία να γράψει Μανιφεστο... Πολύ βαριά κουβεντα το Μανιφέστο ρε παιδί μου.

Επίσης, δεν κατάλαβα από πού και ως πού, η μαλακία του press.gr χαρακτηρίζει και επηρρεάζει όλους μας?

Αλεπού είπε...

Γενική απάντηση:

Το κείμενο δεν έχει σκοπό βέβαια να υποστηρίξει κανένα μπλογκ απ' αυτά που βρίσκονται στο στόχαστρο της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες. Το αναδημοσίευσα γιατί πολλά απ' αυτά που αναφέρει με βρίσκουν σύμφωνη σε συνάρτηση μάλιστα με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για τα μπλογκς και που θέλει να μας "μαντρώσει" όλους.