Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2011

"Έξι δισεκατομμύρια τρόποι ζωής"

Το "Έξι δισεκατομμύρια τρόποι ζωής" εμφανίστηκε στη ζωή μας με τη μορφή ενός πρωτότυπου γαμήλιου δώρου. Εν αρχή, εγένετο αμηχανία. Η αλήθεια είναι ότι σε ξενίζει ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας ως δώρο γάμου. Στη συνέχεια, την στιγμιαία αμηχανία διαδέχτηκαν τα χαμόγελα. Εξάλλου, ένα απρόβλεπτο δώρο είναι πάντα καλοδεχούμενο κι επιπροσθέτως, εμένα προσωπικά μ' αρέσουν αυτού του είδους οι εκπλήξεις.

Εκ των υστέρων, σκέφτηκα ότι το είδος στο οποίο ανήκει (σ.σ επιστημονική φαντασία) έχει μάλλον έναν ιδιότυπο συμβολισμό για γάμους. Ας πούμε ότι ο προσφέρων το δώρο σκέφτηκε ότι είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να εύχεσαι να μακροημερεύσει ένας γάμος στην εποχή μας ή η all time classic γαμήλια ευχή "να ζήσετε", για δείτε τι ωραία καλύπτεται από τον τίτλο που με τον τρόπο του μας το εύχεται σε δισεκατομμύρια!!!

Τελοσπάντων, ας έρθω στο θέμα μας που είναι να μιλήσω για το βιβλίο που προ μίας εβδομάδας διάβασα κι ομολογώ ότι με συνεπήρε ευχάριστα.

Δεν έχω εντρυφήσει στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Επιπλέον, δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο του Παναγιώτη Κούστα κι έτσι δεν έχω άποψη για το στυλ του. Κατάλαβα όμως διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, ότι ο συγγραφέας είναι έξυπνος, με χιούμορ και διορατικότητα την οποία προφανώς οφείλει και στην σε βάθος μελέτη της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Το βιβλίο, σε καθεμιά από τις 12 αυτοτελείς ιστορίες του, πραγματεύεται μια σειρά από θέματα της καθημερινότητας του τέλους του 21ου αιώνα. Κοινός άξονας σε όλες ο άνθρωπος, οι επιθυμίες του, η σχέση του με την καθημερινότητα όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί, τα παιχνίδια εξουσίας, η πολιτική, τα εργασιακά θέματα, τα περιβαλλοντικά, οι πολιτικές δολοφονίες κόκ

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ δεν θα προλάβουμε να δούμε τον πλανήτη Γη και τους πέριξ αυτού σε περίπου 80 χρόνια από σήμερα, ο κόσμος που περιγράφεται στο βιβλίο (με εξαίρεση το κεφάλαιο Common Sensors) δεν φαντάζει και τόσο εξωπραγματικός. Αν αναλογιστούμε όλοι πώς ακουγόταν στ' αυτιά μας όταν είμασταν παιδιά η έλευση του 2000, για το 2100 είμαστε μάλλον καλύτερα φαντασιακά εξοπλισμένοι!

Παναγιώτη, ο επίλογος σου εν είδει παράβασης ή τούμπαλιν, μ' έκανε να σε συμπαθήσω ακόμη περισσότερο. Οι θεατρικές μου καταβολές βλέπεις ;)


5 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Πρωτότυπο δώρο γάμου πράγματι. Έχω διαβάσει κι αλλού παλιότερα καλά λόγια για το βιβλίο. Επειδή με το είδος δεν τα πολυπάω καλά (αν εξαιρέσεις την αγάπη μου για το Σταρ Τρεκ) το ποστ με έπεισε πως πρέπει να το συμπεριλάβω στη λίστα. :)

Αλεπού είπε...

@renata
Χαίρομαι που σ' έπεισε το ποστάκι.
Στην krot έχεις διαβάσει γι' αυτό. Είχε γράψει σχετικά κάπου στις αρχές καλοκαιριού νομίζω
Ας το ρίξουμε στο διάβασμα τουλάχιστον κι ας ελπίζουμε ότι δεν θα φορολογούμαστε ανά βιβλίο ;)

Кроткая είπε...

είναι εξαιρετικό βιβλίο, εγώ το φχαριστήθηκα πάρα πολύ!

Αλεπού είπε...

@krotkaya
Συμφωνώ!

PiKei είπε...

Θενκς για την παρουσίαση. Την λινκάρω στο μπλογκ του βιβλίου. Όποιος-α αποφάσισε να σας το κάνει γαμήλιο δώρο έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ...