Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2009

«Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944»

Το 1934 η Εθνική Ασφαλιστική κατεδάφισε την οικία Rossels στην οποία στέγαζε από το 1894 τα γραφεία της και στη θέση της ανέγειρε ένα νέο πολυτελές κτίριο όπου προοριζόταν για τη στέγαση της εταιρείας. Στο κτίριο αυτό σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Κριεζή και Μεταξά, είχαν προβλεφθεί και αντιαεροπορικά καταφύγια στο υπόγειο.

Λίγες μέρες μετά την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, η Κυβέρνηση επέταξε ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου που από το 1938 στέγαζε την Εθνική Ασφαλιστική για να τοποθετήσει κρατικές υπηρεσίες. Στις 27 Απριλίου του 1941, μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και μέσα σε μια εβδομάδα οι κατοχικές δυνάμεις επέταξαν όλο το κτίριο.

Τα υπόγεια μετατράπηκαν σε κρατητήριο της Γερμανικής Komandatur.

Η Εθνική Ασφαλιστική αναστύλωσε και συντήρησε αυτούς τους χώρους το 1991 με την ευκαιρία της επετείου των 100 της χρόνων. Από τότε ο χώρος φέρει το όνομα «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944» και κηρύχθηκε ιστορικό, διατηρητέο μνημείο.

Από τον Μάρτιο του 2008, ο χώρος είναι ανοιχτός στο κοινό, ενώ κατά διαστήματα φιλοξενεί εκδηλώσεις ή θεατρικές παραστάσεις.

Νομίζω ότι οι εικόνες που ακολουθούν μιλούν καλύτερα από μόνες τους







5 σχόλια:

Кроткая είπε...

είναι συγκλονιστικό. Το χειρότερο είναι πως για χρόνια ο χώρος έμενε ξεχασμένος και αναξιοποίητος... Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Σταυρούλα είπε...

Ανατριχίλα μ΄έπιασε μόλις είδα το χώρο! Και μόλις διάβασα στο "Θέατρο" την παράσταση.

markos-the-gnostic είπε...

δεν τα μπρώ αυτά
πολύ πιο ευπρόσδκετο το προηγούμενο ποστ σου

Αλεπού είπε...

@krotkaya
Ναι,όντως κάλλιο αργά παρά ποτέ ειδικά αν σκεφτείς ότι το κτίριο που στεγαζόταν η Γκεστάμπο στην οδό Μέρλιν είναι πια κατάστημα γνωστής αλυσίδας καλλυντικών...
@renata
Να πας να δεις την παράσταση και τον χώρο. Το ζωντανό είναι πιο έντονο απ' τις φωτογραφίες.
@markos the gnostic
Ε, δεν είναι κάθε μέρα Κυριακή ;)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.