Παρασκευή, Μαΐου 23, 2008

" Η γενιά των 700 ευρώ".


Χτες το βράδυ προβλήθηκε απ' το κρατικό κανάλι, η πολυσυζητημένη εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου στη "Θεματική βραδιά" με θέμα την γενιά των 700 ευρώ.

'Ηδη απ' την περασμένη εβδομάδα είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ με απόφαση του προέδρου της δεν επιθυμεί τη συνέχιση των εκπομπών του Στέλιου Κούλογλου "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα" και "Θεματική βραδιά". Ειπώθηκε μεταξύ άλλων, ότι ο βασικός λόγος υπήρξε η δυσαρέσκεια του κρατικού καναλιού για την επίμαχη εκπομπή της γενιάς των 700 ευρώ που η προβολή της θα είχε ως συνέπεια ενδεχόμενη κυβερνητική δυσαρέσκεια...

Παρακολούθησα χτες την εκπομπή, όχι από περιέργεια για το πώς τα βγάζουν πέρα κάποιοι συνάνθρωποι μας με 700 ευρώ, αλλά επειδή ανήκω σ' αυτήν τη γενιά. Δεν έχει σημασία αν βγάζω περισσότερα από 700 ευρώ, δεν θα είχε σημασία ακόμα κι αν ο μισθός μου συνοδευόταν από κάποια επιπλέον μηδενικά το μήνα- τουλάχιστον στον προσωπικό μου κώδικα συνείδησης. Το γεγονός ότι ανήκω στην ίδια γενιά μ' αυτούς τους ανθρώπους με ευαισθητοποιεί έτσι ώστε να μην μένω αδιάφορη σ' αυτό το "φαινόμενο των καιρών".

Το θλιβερό για μένα, πέραν της ίδιας της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας δεν είναι ούτε η αναμενόμενη δυσαρέσκεια του κρατικού καναλιού, ούτε η επιλογή να προβάλλουν την εκπομπή την ώρα που στο διπλανό κρατικό κανάλι μετέδιδαν το κιτσάτο σόου της Eurovision. Το θλιβερό δεν είναι ούτε καν το ότι το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει- κι αυτό είναι αναμενόμενο!

Το πιο θλιβερό είναι ότι υπάρχουν νέα παιδιά εκεί γύρω στα 30- της ίδιας γενιάς δηλαδή ηλικιακά- που σήμερα μιλούσαν για την Eurovision με αγωνία κιόλας για τον τελικό του Σαββάτου...


Το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ για τη γενιά των 700 ευρώ είναι εδώ

5 σχόλια:

markos-the-gnostic είπε...

το κακό είναι ότι βλέπω το σκοτεινό τούνελ που ξεκίνησε να μην τελειώνει ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω τα παιδιά που γράφουν στις πανελλαδικές αυτόν τον καιρό και σκέφτομαι πως "τόσος κόπος κι αγωνία στα
επόμενα χρόνια για να φυτοζωούν". Το κλου της Ερτ ήταν πως έκοψαν βάζοντας διαφημίσεις στο τέλος της προβολής το σχολιασμό του Κούλογλου.
Και συζητούσα χτες με νέους συναδέρφους γι αυτό κι εντυπώσεις σήμερα κι όλοι τη γύριζαν την κουβέντα στη Γιουροβίζιον. Γκρρ...

συκοφάγος είπε...

Ο θεσμός της οικογένειας είναι σημαντικότατο πράγμα για την κοινωνική συνοχή, αλλά και την προσωπική ισορροπία (τα αυτονόητα λέω). Μπορεί ωστόσο εξίσου εύκολα και να υπονομεύσει την προσωπική αυτή ισορροπία , και να διεμβολίσει την κοινωνική συνοχή.
Σκεφτείτε μια οικογένεια που στηρίζει οικονομικά έναν άνθρωπο της G700, ο οποίος στηριζόμενος σε αυτήν την ενίσχυση, διατηρεί καταναλωτική συμπεριφορά που ξεπερνά το -γλίσχρο σίγουρα- εισόδημά του. Στηριζόμενος στο "οικογενειακό μαξιλάρι" αδυνατεί να αισθανθεί αλληλέγγυος με εκείνους που δεν το διαθέτουν. Όχι από απάθεια ή ατομισμό, αλλά επειδή η οικογένεια απορροφά μεγάλο τμήμα των κραδασμών (έως πότε όμως;)που είναι αναγκαίο για να αισθανθεί ομότυχος με τους άλλους. Κι όταν χαθεί το "μαξιλάρι" αυτό, τότε δε θα αποκαλυφθεί ξαφνικά πόσο κοινή είναι η μοίρα που τον δένει με τους άλλους -η κοινωνική συναίσθηση, η ταξική συνείδηση, κλπ. χτίζονται βαθμηδόν, όχι αιφνιδίως- αλλά απλώς θα τραβηχτεί το χαλί κάτω απ' τα πόδια του. Και χτες, στην εκπομπή του ΡΧΣ, αναφέρθηκε οικογενειακή επιδότηση 400-500 ευρώ!

Кроткая είπε...

προσυπογράφω το παραπάνω σχόλιο.

(όλα καλά;)

Αλεπού είπε...

@markos
Κατάλαβα. Μέσα στην αισιοδοξία είσαι κι εσύ!
@renata
Α, υπάρχουν σε όλους τους κλάδους αυτά τα φρούτα ε;
@lardigos
άλλο βέβαια να σε βοηθάει η οικογένεια γιατί αντικειμενικά δεν σου φτάνουν κι άλλο να είσαι καταναλωτικό ον και να σε συνδράμουν στις σπατάλες σου...
@krotkaya
:) (καλά...)