Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2011

"Βασιλιάς σε μια κόλαση"

Οι ταινίες με θέμα τις φυλακές ή τα αναμορφωτήρια είναι τόσο ελκυστικές για το κοινό όπως και τα δικαστικά δράματα. Ενώ μέχρι κάποιο βαθμό είναι προβλέψιμες, δεν παύουν να κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή, ιδιαίτερα εστιάζοντας στη σχέση θύματος-θύτη.

Το "Βασιλιάς σε μια κόλαση" βασίζεται σε πραγματική ιστορία που συνέβη στη Νορβηγία το 1915. Η κόλαση του τίτλου ("Κing of devil's island" στην αγγλική μετάφραση), αναφέρεται σ' ένα νησί -φυλακή. Nεαρά αγόρια στην εφηβεία τους μεταφέρονται εκεί έπειτα από κάποια παραβατική πράξη κι αναγκάζονται να επιβιώσουν σε άθλιες συνθήκες ενώ συγχρόνως υποχρεώνονται να παράσχουν σκληρή εργασία ως ξυλοκόποι, εργάτες ή γενικά χειρώνακτες. Η ανταμοιβή τους είναι μια ελάχιστη μερίδα άθλιου φαγητού, σκληρές συνθήκες στους κοιτώνες και σεξουαλική κακοποίηση απ' τον επόπτη.
Στο νησί ζει επίσης κι ο επικεφαλής - κάτι σαν διευθυντής φυλακών- με τη νέα κι όμορφη γυναίκα του που δείχνει να πλήττει στη μοναξιά του αφιλόξενου τόπου.

Η σύγκρουση σηματοδοτείται με την έλευση του 17χρονου Έρλινγκ που όχι μόνο ψάχνει να βρει έναν τρόπο να δραπετεύσει, αλλά δεν διστάζει να έρθει σε άμεση αντιπαράθεση με τους φύλακες - βασανιστές τους, να διαμαρτυρηθεί για τα κρυφά κι ανομολόγητα και να οδηγήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις που θα κατασταλούν τελικά από ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο αγώνας για την ελευθερία είναι το συγκινητικό μήνυμα αυτής της πολύ ανθρώπινης αλλά και σκληρής ταινίας που όπως κι άλλες ανάλογης θεματικής ταινίες προσπαθούν να εισχωρήσουν στο παράλογο ενός κοινωνικού συστήματος που συνδέει τον σωφρονισμό με την χωρίς έλεος τιμωρία.

Αξιόλογες οι ερμηνείες κι εξαιρετική η φωτογραφία σ' αυτήν την ενδιαφέρουσα πρόταση απ' τον Νορβηγικό κινηματογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: