Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

La folle histoire d' amour de Simon Eskenazy

Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να είμαι τουρίστρια στην Αθήνα, με την έννοια ότι γίνονται κάποιες εκδηλώσεις που χρειάζεται χρόνος να τις παρακολουθήσεις. Μια απ' αυτές είναι το «Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου" που κλείνει φέτος τον όγδοο χρόνο του στην γαλλόφιλη σινεφίλ Αθήνα (sic).
Το φεστιβάλ ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη με την ταινία για τον Charles Gainsbourg και ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Δυστυχώς, είδα μια μόνο ταινία. Θα ήθελα να τις είχα δει όλες, αλλά η έλλειψη χρόνου που έλεγα πιο πάνω... Όμως αυτή η μία, ήταν τόσο απολαυστική που ελπίζω να βρει διανομή και να προβληθεί κανονικά στις αίθουσες. Όσοι τυχεροί ζείτε σε γαλλόφωνες χώρες, μάλλον θα τη δείτε κανονικά. Οι Θεσσαλονικείς, ας σπεύσουν από 22/4 έως 28/4.Οι υπόλοιποι, ας καταφύγουν στην παρανομία αν με εννοείτε...
Η ταινία λοιπόν που είδα λέγεται: «La folle histoire d' amour de Simon Eskenazy (Ο παράφορος έρωτας του Σιμόν Εσκενάζυ)» Είναι κομεντί και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο συνέχεια της προ δεκαετίας ταινίας του Jean Jacques Zilbermnann, όπως μας ενημέρωσε και δια ζώσης ο πρωταγωνιστής της Antoine de Caunes ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι γοητευτικότατος τόσο στο πανί όσο κι εκτός!!!
Με δυο λόγια η υπόθεση: ο Simon Eskenazy έχει γίνει ένας σπουδαίος ερμηνευτής παραδοσιακής εβραϊκής μουσικής. Κι εν μέσω πυρετωδών προβών για επερχόμενες ηχογραφήσεις και συναυλίες, βλέπει να καταφθάνουν με τη σειρά η ιδιόρρυθμη μητέρα του, η πρώην γυναίκα του, ο δεκάχρονος γιος του που ποτέ δεν είχε δει, αλλά και ο Naïm, ένας νεαρός μουσουλμάνος τραβεστί που πρόκειται να αλλάξει τη ζωή του…
Η διανομή είναι εξαιρετική: καταπληκτικός ο Άραβας Mehdi Dehbi που επρόκειτο να είναι κι αυτός στην Αθήνα για την προβολή, αλλά λόγω ηφαιστειακής στάχτης, παρέμεινε εγκλωβισμένος. Φοβερή περσόνα η μητέρα του Eskenazy, απολαυστικοί όλοι στους ρόλους τους.
Γενικά, η ταινία κυλάει σαν γάργαρο νεράκι, έχει πολύ χιούμορ και συναίσθημα, απενεχοποιεί τους ομοφυλόφιλους χωρίς να εκχυδαΐζει, αλλά λέγοντας το προφανές. Είναι απολύτως ίδιοι με όλους εμάς ως προς τον τρόπο που ερωτεύονται, καταπιέζονται, δημιουργούν.
Και είναι ντυμένη με υπέροχη μουσική!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να την ψάξω λοιπόν!