Κυριακή, Απριλίου 18, 2010

Comicdom

Το Comicdom Con Athens έκλεισε σήμερα το βράδυ την 5η του συνεχή χρονιά στους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στη Μασσαλίας. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν από κοινού η Ελληνοαμερικανική Ένωση και η Comicdom Press.

Για όποιον έχει πάει σε διεθνές φεστιβάλ κόμικς ή ακόμα και σ΄αυτό που γινόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια στο Γκάζι απ' τη Βαβέλ (αλήθεια, τι απέγινε; δεν έχω ιδέα), το comicdom φαντάζει μινιατούρα.Εντάξει, ας μην είμαστε αυστηροί. Οι χώροι της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης είναι περιορισμένοι, η ελληνική παραγωγή κόμικς είναι μικρή σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή, την αμερικανική ή την ιαπωνική κι οι λάτρεις του είδους επίσης μια μικρή μειοψηφία.
Παρόλα αυτά, η διοργάνωση ήταν άρτια.Το μικρό τριήμερο φεστιβάλ υπήρξε αξιοπρεπές, οι δημιουργοί ήταν παρόντες και μπορούσες να συζητήσεις μαζί τους. Είδα κέφι απ' τον κόσμο, ενδιαφέρον, δημιουργικότητα, όρεξη για δουλειά κι αυτά είναι κάποια απ' τα στοιχεία που υπόσχονται μια ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Κατά τα άλλα, το Comicdom τα είχε όλα: εργαστήρια και προβολές,περίπτερα με κόμικς, gadgets,τους ίδιους τους δημιουργούς που υπέργραφαν,

bazaar με μεταχειρισμένα σε τιμή ευκαιρίας και διαγωνιστικό μέρος με βραβεία।


Η φετεινή έκθεση με θέμα "From the Yellow kid to Conan" έδειχνε την εξέλιξη του αμερικανικού comic strip μέσα από ιστορίες πασίγνωστων ηρώων όπως των Mickey Mouse, Robin Hood, Dick Tracy, Spider Man, Felix κά। Όπως πληροφορηθήκαμε, ο Yellow Kid δημιουργήθηκε το 1895 κι αποτέλεσε την αρχή της γέννησης των αμερικανικών comic strips.


Εύχομαι στο μέλλον, η ζήτηση να είναι τέτοια που να βρεθεί ακόμα μεγαλύτερος χώρος να φιλοξενήσει αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα μορφή τέχνης.

3 σχόλια:

Кроткая είπε...

Ιιιιιιι!!!
Γκρρρρρρ!!!
Γκντουπ!!!!

Χρμφτ!!!!

Αλεπού είπε...

@krotkaya
Χι,χι, κι όπως κατάλαβες, αγοράσαμε και το κάτιτις μας...

theorema είπε...

Μμμμμμμμ.... ;-)