Δευτέρα, Απριλίου 12, 2010

"Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας".

Αν κατοικεί ακόμα μέσα σας ένα μικρό παιδί που ξετρελλαίνεται για κινούμενα σχέδια, τότε να πάτε οπωσδήποτε να δείτε το "Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας".

Ένας μικρός Βίκινγκ, ο Ψαρής, αρνείται να υπακούσει στην παράδοση της φυλής του που θέλει να σκοτώνουν τους δράκους κι όταν ο πατέρας του και αρχηγός της φυλής, λείπει σε αποστολή, ένα τυχαίο γεγονός φέρνει τον Ψαρή αντιμέτωπο με τον δράκο Φαφούτη (Τootheless). Σιγά- σιγά, ο Ψαρής κερδίζει την εμπιστοσύνη του δράκου, τον βοηθάει να πετάξει ξανά κι αρχίζει έτσι μια σχέση αγάπης ανάμεσα στα δυο πλάσματα.
Η στιγμή της σύγκρουσης με την φυλή του έρχεται όταν μπροστά σε όλους θα κληθεί να σκοτώσει έναν δράκο στην αρένα. Ο Ψαρής αρνείται, πετάει το μαχαίρι και χαϊδεύει τον δράκο μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων. Η περιπέτεια αρχίζει με όλα τα πλοία των Βίκινγκς να πραγματοποιούν εκστρατεία προκειμένου ν' ανακαλύψουν και να καταστρέψουν τη φωλιά των δράκων. Ο Φαφούτης συλλαμβάνεται και κρατείται αιχμάλωτος, ενώ ο Ψαρής με τη συνδρομή των άλλων συνομηλίκων του θα προσπαθήσει ν' αλλάξει στους μεγάλους γνώμη για τους δράκους και να σταματήσει το κυνήγι τους.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Cressida Cowell και είναι όχι μόνο ευχάριστη με την έννοια της περιπέτειας και του θεάματος, αλλά συγχρόνως διδακτική για τον σεβασμό στη φύση, την σχέση που μπορεί ν' αναπτυχθεί ανάμεσα σ' ένα παιδί και σ' ένα ζώο, καθώς και για την επεξεργασία και υπερνίκηση των φοβιών και των προκαταλήψεων.
Θα το πήγαινα ακόμα μακρύτερα, λέγοντας πώς παρόλο που εδώ έχουμε να κάνουμε με δράκους , δηλαδή με φανταστικά πλάσματα, η ταινία θα μπορούσε να μάθει στα μικρά παιδιά την αγάπη για όλα τα πλάσματα της φύσης, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να σταματήσουν την παραγωγή κυνηγών κάθε είδους.

Μετά απ' αυτό, θα λατρέψετε στα σίγουρα τον μικρό μαύρο Φαφούτη με τα καταπράσινα μάτια.
Αλήθεια, πότε θα βγει σε λούτρινο;

6 σχόλια:

Διόνα είπε...

Και μια προσωπική αίσθηση από την ταινία: οι νεότεροι έχουν πάντα να διδάξουν κάτι στους παλαιότερους, μια νέα προσέγγιση και μια νέα ματιά.

Μου άρεσε πολύ περισσότερο από όσο περίμενα.

Σταυρούλα είπε...

Μπήκε στα υπόψη. ;)
Άσε που έχω την υποψία πως οι μεγάλοι τέτοιες ταινίες τις απολαμβάνουν περισσότερο! :)

Ανώνυμος είπε...

α, κι εγώ θέλω να το δω!!!

Ανώνυμος είπε...

Για δες εδώ:

http://www.toywiz.com/traindragon.html

(η μαγεία του internet παιδί μου...)

Εμείς ελπίζουμε να το δούμε σε 3D μεταγλωτισμένο - *αν* το παίζει. Από του χρόνου λέμε πως θα καταφέρνουμε κι υπότιτλους. :^)

ΥΓ: Α-χα - η Κροτ επιτέλους παραδέχεται ανοιχτά την εξάρτησή της από τα κινούμενα σχέδια. Στερνή μου γνώση κλπ κλπ. - χο χο χο χο χο

Кроткая είπε...

Ε ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ!Ο ΜΠΑΜΠΑΚΗΣ ΖΕΙ!ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΚΙΟΛΑΣ!!!

[ναι, Μπαμπάκη, έχω όντως πάθει εξάρτηση και ομολογώ πως έσφαλα και ήμουν πολυ απόλυτη κλπ κλπ! Αυτός ο θρίαμβος είναι δικός σου!]

Αλεπού είπε...

@Διόνα
Α, την είδες λοιπόν κι εσύ ε;
Μα δεν ήταν πολύ γλυκειά;!
@renata
Εσύ μπορείς να πάρεις κιαι κανά μικρό απ' τα ανιψούδια για ξεκάρφωμα ;)
@krotkaya
Πότε θα φτάσει στο Βρυξελλοχώρι;
@mpampakis
Πώ, πώ, ένα σωρό δράκους έχει αυτό το site! Ευτυχώς που έχεις παιδί κι ενημερωνόμαστε κι εμείς!!!
@krotkaya
Μπάμπακη, ζεις, εσύ μας οδηγείς!!!