Κυριακή, Νοεμβρίου 01, 2009

Ο Αστερίξ έγινε 50 χρονών!


Μια φορά κι έναν καιρό- πριν από 50 χρόνια- γεννήθηκε ένας μικρός Γαλάτης που τον έλεγαν Αστερίξ. Το όνομα του το πήρε απ΄τη γαλλική λέξη asterisque που θα πει αστερίσκος. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι η κατάληξη –ιξ που έχει το όνομα του διακρίνεται και στα ονόματα όλων των Γαλατών, δηλαδή των συμπατριωτών του. Υπάρχει όμως και μια ιστορική εξήγηση πίσω απ’ αυτό. Υπήρχε παλιά ένας Γαλάτης αρχηγός που ονομαζόταν Vercingetorix και νικήθηκε κάποτε από τον Ιούλιο Καίσαρα.


Οι Rene Gosigny και Albert Uderzo που το 1959 συνέλαβαν και δημιούργησαν αυτόν τον φοβερό Αστερίξ, έφτιαξαν μια ολόκληρη σειρά με κατοίκους του μικρού χωριού της Αρμορίκης οι οποίοι χάρη στο μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις και όχι μόνο αντιστέκονται σθεναρά στον στρατό του Ιούλιου Καίσαρα αλλά στο τέλος κάθε περιπέτειας γιορτάζουν τη νίκη τους με ένα μεγάλο τσιμπούσι με αγριογούρουνα (προς μεγάλη ευχαρίστηση του Οβελίξ βεβαίως, βεβαίως)!!!



Τα γενέθλια του Αστερίξ γιορτάστηκαν πανηγυρικά φέτος στη Γαλλία. Αξίζει να σας αναφέρω ότι ο Αστερίξ είναι ίσως το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ και στο Παρίσι υπάρχει μάλιστα ένα θεματικό πάρκο με το όνομα «Χωριό του Αστερίξ» που έχει τεράστια επισκεψιμότητα.


Στο Saint Malo που πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ κόμιξ, ο Αστερίξ είχε την τιμητική του. Ένα μεγάλο περίπτερο στο κέντρο της αίθουσας που φιλοξενούσε τους εκδότες ήταν κατασκευασμένο σαν το γαλατικό χωριό. Ολόγυρα, τα τεύχη των 50 χρόνων της θρυλλικής πορείας του μικροκαμωμένου Γαλάτη. Φιγούρες του Αστερίξ, του Οβελίξ, του Ιντεφίξ, βιβλία για τον Αστερίξ,


κόσμος που έχει διαβάσει και αγαπήσει τις ιστορίες του και το επετειακό ολοκαίνουργιο τεύχος «L’ anniversaire d’ Asterix & Obelix – Le livre d’or » που έγινε κυριολεκτικά ανάρπαστο.


Στον πύργο Bidouine, μια ακόμα έκθεση. Ο φόρος τιμής στον Albert Uderzo που από το 1977 που ο αγαπημένος του φίλος και συνεργάτης Rene Gosigny τον/μας «άφησε», συνέχισε μόνος τις ιστορίες του Αστερίξ.

Για να μεταφέρω λίγο το κλιμα αυτής της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, θα έλεγα ότι είναι ένα σημαντικό αφιέρωμα στις δουλειές του Gosigny – όχι μόνο σ’ αυτές που σχετίζονται με τον Αστερίξ- αλλά και στην προ Αστερίξ εποχή, αλλά και παράλληλα.


Η έκθεση μας παρουσιάζει το πολύπλευρο ταλέντο του δημιουργού, τα αγαπημένα που αποτέλεσαν έμπνευση δημιουργίας, φωτογραφικά ενσταντανέ, αντικείμενα, πχ. το πενάκι του, τη λατρεία του για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, τον απεριόριστο θαυμασμό του στον Carl Barks τον δημιουργό του Ντόναλντ.


Στην Ελλάδα ο Αστερίξ πρωτοκυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας το 60 από τις εκδόσεις Σπανός. Το 1978 τα δικαιώματα απέκτησε η Anglo Hellenic Agency του Ψαρόπουλου η οποία κυκλοφόρησε σταδιακά όλα τα τότε υπάρχοντα άλμπουμ της σειράς. Από το 1989 οι ιστορίες του Αστερίξ κυκλοφορούν από τη Μαμούθ COMIX σε άλμπουμ των 50 περίπου σελίδων. Το κόμιξ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων στην Κρητική, την Κυπριακή και την Ποντιακή), ακόμα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά.

Το παρόν ποστ αφιερώνεται στη φίλη μου την Krotkaya που ξέρω πόσο πολύ ήθελε να έρθει και που αυτή υπήρξε και ο ηθικός αυτουργός αυτού του ταξειδιού.

Κι επειδή οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους, enjoy!

9 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Τέλειαααααααα! :) Ταξιδάκι για το φεστιβάλ κόμικς ξανά!!Τυχερούληδες! ;)

Τη δική μου συλλογή (μαζί με τα τεύχη του Λούκι Λουκ )την κληροδότησα στον
ανιψιό, όταν ήταν μικρός, για να του δώσω κίνητρο να μάθει να διαβάζει! :)

fm είπε...

Είναι ό,τι εξυπνότερο έχω διαβάσει σε κινούμενο σχέδιο!
Ευχαριστούμε για το ωραιότατο ποστ!

Кроткая είπε...

arghhhhhh!!!

ζουλέυω λέμε, κλάψ!

Το πολύπλευρο ταλέντο του Γκοσινύ φαίνεται επίσης στο Μικρό Νικόλα, με τον οποίο προσωπικά μεγάλωσα -μαζί με τον Αστερίξ βεβαίως.

Το πήρες το επετειακό; Εμείς το πήραμε και το διαβάσαμε μονορούφι και είναι πολύ έξυπνο: κείμενα Γκοσινύ βεβαίως! παλιά κειμενα που αναδημοσιεύονται στα πλαίσια μια ςκαινούριας ιστορία,ς όσο κονσέρβα κι αν ακούγεται είναι πολύ καλό!!

Delirant sunt Romani!!!

Кроткая είπε...

ps. Θεϊκό αυτό με τα ψάρια και το τελευταίο του Πικάσσο!!!

Αλεπού είπε...

@renata
Ε, όπου κόμικς και φεστιβάλ, μέσα εμείς... ;)
@fani
Σας ευχαριστούμε καλέ εξαδέρφη!(εσύ είσαι; μην γίνω και ρόμπα...)
@krotkaya
Εννοείται ότι το πήραμε το επετειακό! Σε λίγο τα βιβλία απειλούν να μας διώξουν απ' το σπίτι, τους πιάνουμε χώρο!!!
@krotkaya
το φαντάστηκα και γι' αυτό άλλωστε τις τράβηξα. Τι να κάνω, αν και δεν μου το ζήτησες, αυτοχρίστηκα η προσωπική σου ρεπόρτερ σ' αυτό το φεστιβάλ και εστίασα σε ό, τι ήξερα ότι θα σας ευχαριστούσε ma petite!!!

Αλεπού είπε...

@krotkaya again
Να ζουλεύεις όσο θες, γιατί να ξέρεις, εσύ φταις! (έκανα και ομοιοκαταληξία η άτιμη) ;)

theorema είπε...

Όντως, αυτό με το ψάρι νόμισα πως θα το έτρωγα στη μούρη αν έμπαινα στη μέση!... Απίστευτο!!!

Кроткая είπε...

μφχχχχχ, πτωχή διασημότης! :Ρ

Αλεπού είπε...

@theorema
Φοβερό όντως αυτό με το ψάρι! Γενικά, ήταν εξαιρετική έκθεση και πολύ συγκινητική και νοσταλγική για τους φίλους του Αστερίξ
@krot
ό, τι και να πεις θα το υποστώ γιατί έχε χάρη που για τους γνωστούς λόγους κωλύομαι για τα περαιτέρω ξεμπροστιάσματα... ;)