Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2007

Μια πόλη που ασχημαίνει και πεθαίνει.

Χτες βράδυ είδα για πρώτη φορά το κτίριο που θα στεγάσει το Μουσείο της Ακρόπολης. Βρέθηκα εκεί κοντά στον πεζόδρομο της Αεροπαγίτου όταν το είδα ξαφνικά να ξεπροβάλλει. Τεράστιο και αντιαισθητικό. Άσχημο, πολύ ψηλό σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς ανάσα δίπλα του, φτιάχνεται για να στεγάσει θησαυρούς αιώνων, απέναντι από μηνμείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δεν πρόκειται να αναλωθώ σε λεπτομέρειες τύπου περί του θεσμικού του πλαισίου και του θέματος με την εξ ευρώπης χρηματοδότηση του. Δεν τα γνωρίζω άλλωστε επακριβώς.
Απορώ και αφελώς ίσως αναρωτιέμαι ποιος/ποιοι αποφάσισαν να μας «μπαστακωθεί» αυτό το τερατούργημα εκεί. Η ερώτηση είναι ρητορική βεβαίως. Λυπάμαι πολύ που θα αναγκάζομαι να το βλέπω στο εξής, στην πιο παλιά γειτονιά της Αθήνας, λυπάμαι και γι’ αυτούς που θα επισκεφθούν πρώτη φορά την Αθήνα και θα το δουν να κλέβει σε ύψος τον ιερό βράχο.
Αξιοσημείωτο είναι βέβαια το ενδεχόμενο να μην έχει λεφτά το ΥΠΠΟ για να το ολοκληρώσει κι έτσι να το έχουμε και να το «καμαρώνουμε» σ’ αυτήν την κατάσταση.

Ντρέπομαι γιατί με τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι η πόλη που γεννήθηκα γίνεται ολοένα και πιο άσχημη και αποκτά κουρασμένη όψη. Για μένα δεν είναι ένδειξη καινούργιου και λαμπερού όλα τα ψηλά γυάλινα κτίρια της Κηφισίας ή της Συγγρού. Δεν χαίρομαι που τα παλιά σπίτια θεωρούνται απλώς παλιά και στην πρώτη ευκαιρία οι συνήθεις ύποπτοι χτίζουν τερατάκια στη θέση τους. Δεν μου αρέσουν τα πολυσινεμά και τα τεράστια εμπορικά κέντρα που θυμίζουν αμερικανική πολιτεία δυτικής κουλτούρας, χωρίς ιστορικό παρελθόν. Αντιπαθώ τα τεράστια ολυμπιακά γήπεδα που για να δικαιώσουν την ύπαρξη τους, αυτοδιαφημίζονται σαν σούπερ σύγχρονοι θεατρικοί χώροι, πληρούντες τις προδιαγραφές. Κουταμάρες. Δεν είναι θέατρα κι ούτε ποτέ θα γίνουν…

Η Αθήνα έγινε δυστυχώς μια πόλη χωρίς παρελθόν και με ζηλιάρικο, λιγούρικο τρόπο προσπαθεί να αναταγωνιστεί σε μέγεθος σύγχρονες μεγαλουπόλεις –χωρίς να έχει όμως το γεωγραφικό τους μέγεθος-.
Λυπάμαι που ακόμα και δυο τρεις περιοχές που είχαν έναν χαρακτήρα, γίνονται κι αυτές βορά στο κέρδος και τον εύκολο εντυπωσιασμό.

Κοιτάζω με συγκίνηση δυο τρία νεοκλασικά κοντά στη γειτονιά μου. Σ’ ένα απ’ αυτά, ερειπωμένο, βρίσκω συχνά θέση παρακαρίσματος απέξω. Το φαντάζομαι την εποχή της ακμής του, προσπαθώ να μαντέψω ποιοι ζούσανε, βλέπω μπροστά μου κορίτσια με μακριά φορέματα να πίνουν παγωμένη λεμονάδα στο στρογγυλό αίθριο και νεαρούς να τις φλερτάρουν διακριτικά πετώντας τους με νόημα μυρωδάτες γαζίες. Απέναντι του σήμερα δεσπόζει μια συνηθισμένη πολυκατοικία, δίπλα του άλλη μία, πιο κάτω η λεωφόρος κι οι γέφυρες, στα μισογκρεμισμένα του δοκάρια γάτες γεννούν τα μωρά τους, ευχαριστώντας ίσως τους ανθρώπους που το έχουν αφήσει έστω κι έτσι και βρίσκουν καταφύγιο.

Δεν υπάρχει πια καθόλου αισθητική σ’ αυτήν την πόλη. Το υδροκέφαλο τέρας είναι επιπλέον και κακάσχημο.

9 σχόλια:

Кроткая είπε...

πλέον? ήδη μάλλον...

αχ, μωρέ Αλεπούδιους. Κι έχω κάνει και καβγά με ανθρώπους που το θεωρούν ωραίο το τερατούργημα. Ωραίοσ το Μανχάταν ίσως. Αλλά μες την Πλάκα;

Το χειρότερο είναι αυτό που είπες ότι συναγωνίζεται σε ύψος τον ιερό Βράχο.

Για μένα είναι έλλειψη σεβασμού και απουσία πολιτισμού.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Καλως ή κακως,αυτη ειναι η Αθηνα των Αθηναιων...

philos είπε...

Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω προσέξει. ίσως τώρα που είναι Κούλουμα να ανηφορίσουμε καμια βολτίτσα και να αποκτήσω άποψη, αν και δεν νομίζω να διαφέρει ιδιαίτερα από την δική σου.
Το θέμα είναι ότι για να ομορφύνει αυτή η πόλη θέλει πολύ δυναμίτιδα, και μετα από αυτό Όραμα.

Και πάλι, δεν θα είναι η Αθήνα που αγαπήσαμε, αλλά μια λίγο πιο όμορφη Αθήνα από αυτή που είναι σήμερα.

stefanos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
stefanos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν όμως άνθρωποι σε αυτήν την πόλη με αισθητική.
Οι πολιτικοί βέβαια που παίρνουν τις αποφάσεις δεν έχουν στο λεξιλόγιό τους τέτοιες λέξεις.

ΥΓ: θέλω να σου στείλω μία πρόσκληση για το παγκάκι μας
Καλησπέρα σου

Ανώνυμος είπε...

@krotkaya
Ακριβώς όπως τα λες κροτάκι μου. Τέτοιες στιγμές είναι που σκέφτομαι καλύτερα να ζει κανείς στο εξωτερικό και να έρχεται εδώ σαν τουρίστας.
@πρέζα tv
Χμ, κακώς βέβαια και όλοι μας έχουμε μια ευθύνη...
@philos
Αναρωτιέμαι ποιοι έχουν ακόμα Όραμα και μάλιστα χωρίς οικονομικό συμφέρον
@στέφανος
Οι πολιτικοί την κατέστρεψαν και ναι, σαφώς υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι με αισθητική, αλλά πώς να επιβληθούν;
ΥΓ Τι είναι το παγκάκι; Μπαίνω στο μέιλ μου να δω αν έστειλες την πρόσκληση μπας και διαφωτιστώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων :)

Ανώνυμος είπε...

@στέφανος
Τελικά από λάθος δικό μου το e-mail μου δεν φαινόταν. Το αποκατέστησα και περιμένω την πρόσκληση

Χαρτοπόντικας είπε...

Αλεπού, σου έχω κάνει πάσα στην πυραμίδα των 5 πραγμάτων ..