Τρίτη, Ιανουαρίου 04, 2011

"Στην ταράτσα"

Αυτός ο πίνακας μου αρέσει πολύ! Τον έχω δει δυο φορές στην πινακοθήκη, μία στην έκθεση "LE GOÛT À LA GRECQUE - ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΜΟΔΑ" και μία στην τρέχουσα έκθεση "Παρίσι 1900, Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Petit Palais".
Ο τίτλος του είναι: "Στην ταράτσα" και φιλοτεχνήθηκε το 1897 απ' τον Ιάκωβο Ρίζο. Ανήκει στις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης ως δωρεά απ' τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Βρήκα στην τσέπη μου προχτές ένα εισιτήριο απ' την Πινακοθήκη που στην πίσω όψη του έχει φωτογραφία τον πίνακα. Το ξαναχάζεψα.
Νομίζω ότι αυτό που μου αρέσει κοιτώντας τον είναι η γαλήνη κι η ηρεμία που αποπνέει και συγχρόνως μια νοσταλγία αισθητικής του περιβάλλοντος χώρου αλλά και των μικρών λεπτομερειών.
Έτσι λοιπόν αποφασίζω να υποδεχτώ τον καινούργιο χρόνο: με μια ελπίδα αισθητικής που τόσο λείπει απ' την καθημερινότητα μας και τόσο ευθύνεται η απουσία της για την παρουσία άλλων δεινών.
Πατώντας εδώ μπορείτε να τον απολαύσετε σε λίγο καλύτερη κατάσταση απ' ότι στη φωτογραφία που έβαλα και που είναι λίγο τσακισμένη.

4 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Πολύ ωραία. Την έχω στο πρόγραμμα αυτήν την έκθεση. Την προηγούμενη τη φοβήθηκα μήπως είναι βαρυφορτωμένη. Ειδικά το συναίσθημα όταν βγαίνεις που περιβάλλεσαι απ΄ την ασχήμια.

Ωραία ανάρτηση-ποδαρικό ! ;)

Roadartist είπε...

Ναι είναι πολύ ωραίος πίνακας. Και εγώ τον θαυμάζω.. Στην έκθεση που τρέχει τώρα στην Εθνική Πινακοθήκη έχω σκοπό να πάω άμεσα.. Καλή χρονιά, με περισσότερη καλύτερη αισθητική..

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου αρέσει απλώς να ανακαλύπτω εισιτήρια στις τσέπες μου. Σαν λινκς σε παλιά ποστ είναι. :^)

Καλή χρονιά να έχουμε!

Αλεπού είπε...

Πω, πω, αράχνες έπιασε εδώ μέσα...