Τετάρτη, Μαΐου 26, 2010

"Departures"

Ο Νίκος είναι συμμαθητής μου απ' τα σχολικά χρόνια της δεκαετίας του '80. Είχα να τον δω πολλά χρόνια αλλά χάρη στην τεχνολογία ανακάλυψα πάλι τα ίχνη του. Σπούδασε στην Καλών Τεχνών στο Παρίσι και τα τελευταία 10 χρόνια ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Πρέπει να σας πω ότι ο Νίκος ήταν ανέκαθεν ταλαντούχος. Σοβαρός, εσωστρεφής, καθόταν στο τελευταίο θρανίο και ζωγράφιζε. Χάρη σ' αυτόν ομόρφυναν κάποιοι απ' τους γκρίζους τοίχους του σχολείου μας τότε (σκέψου Γκράβα και θα καταλάβεις) και χάρη σ' αυτόν σήμερα ομορφαίνουν οι χώροι αυτών που αποκτούν τα έργα του.


Το πιο σημαντικό όμως είναι η φιλανθρωπική και ουσιαστική του δράση με το ίδρυμα στη μνήμη του Γιώργου Κοστάκου που έφυγε νωρίς απ' τη ζωή χτυπημένος από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Από τότε, στόχος του Ιδρύματος είναι μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στην Αίγινα, τόπο καταγωγής του εκλιπόντος, την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη όπου έζησε και δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά ο Γιώργος.
Τα έσοδα απ' τις πωλήσεις των έργων στοχεύουν στην δημιουργία ξενώνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για παιδιά που πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου.
Στην ομαδική έκθεση με τίτλο "Departures" που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 25 Μαΐου στην Αθηναΐδα, εκθέτουν έργα τους 70 Έλληνες και Αμερικανοί καλλιτέχνες.

Ανάμεσα τους, όπως σας είπα ήδη ο Νίκος. Στα εγκαίνια, τις ομιλίες της έναρξης ακολούθησε ένα θεατρικό δρώμενο από σπουδαστές του θεατρικού τμήματος του Deree κι ένα ωραίο σαξόφωνο που συνόδευσε μουσικά την περιπλάνηση στους πίνακες και τα γλυπτά.

Δεν γράφω σήμερα λόγω συμμαθητικής αλληλεγγύης. Πήγα στην έκθεση, είδα με τα ίδια μου τα μάτια τα έργα, πείστηκα για τους καλούς σκοπούς του Ιδρύματος και πάνω απ' όλα χάρηκα που ένας παλιός συμμαθητής έκανε τα όνειρα του πραγματικότητα και πασχίζει για να έχουν δικαίωμα στη ζωή και στο όνειρο κι οι υπόλοιποι άνθρωποι.


Νίκο, chapeau!

4 σχόλια:

Кроткая είπε...

Μπράβο του!

[Τελικά, παντού υπάρχει ένας συμμαθητής!]

ellinida είπε...

Λοιπόν μερικοί είναι τυχεροί τελικά γιατί βρίσκουν το νόημα και το ζουν.
Μπράβο του κι' από μένα.

Ανώνυμος είπε...

Από τις φωτογραφίες σου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Γνωρίζεις μέχρι πότε διαρκεί;

Φανή είπε...

Από τις φωτογραφίες σου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η έκθεση. Γνωρίζεις μέχρι πότε διαρκεί;

Φανή