Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009

Σαρία

Σαρία (Sharia) κυριολεκτικά σημαίνει ο δρόμος προς την πηγή.

Σύμφωνα με το Κοράνι όμως, η Σαρία δεν είναι και τόσο ποιητική όσο ακούγεται..
Στην πραγματικότητα, σχετίζεται με την ιδέα ενός συστήματος θείου νόμου και χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο. Είναι ουσιαστικά δηλαδή ένα θεολογικό εγχειρίδιο το οποίο και εδραιώθηκε στους αιώνες με τη συναίνεση της μουσουλμανικής κοινότητας η οποία όχι μόνο έκανε κι εξακολουθεί να κάνει χρήση αυτού, αλλά συνετέλεσε και στον καθορισμό του.
Η Σαρία βασίστηκε στις ρήσεις, τις πρακτικές και τις διδασκαλίες του Μωάμεθ, ενώ οι ιστορικές της καταβολές πρέπει να αναζητηθούν στον 7ο αιώνα.
Συχνά μάλιστα φέρεται ως σύστημα που έχει δεχθεί επιρροές από το ρωμαϊκό δίκαιο, δεδομένου ότι αναπτύχθηκε κυρίως τον 8ο αιώνα σε περιοχές της άλλοτε ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Σχολές δικαίου με την αυστηρή έννοια του όρου ξεπήδησαν στη Συρία και το Ιράκ πριν το τέλος του Χαλιφάτου των Ομαγιαδών, περίπου το 750. Αναπτυσσόμενη σχεδόν δύο αιώνες μετά τον θάνατο του Μωάμεθ, το 632, η Σαρία ακολούθησε την ανάπτυξη της ισλαμικής αυτοκρατορίας στη βόρεια Αφρική δυτικά και την Κίνα ανατολικά. Ο Μωάμεθ θεωρείτο ο ευσεβέστερος των πιστών, γι’ αυτό και η ζωή και οι τρόποι του έγιναν πρότυπο για τους μουσουλμάνους και καταγράφηκαν από λογίους στο Χαντίθ. Δεδομένου ότι κάθε κοινότητα προσπάθησε να συμφιλιώσει τα τοπικά ήθη με το Ισλάμ, η χαντίθ λογοτεχνία αναπτύχθηκε σε ξεχωριστές σχολές ισλαμικής σκέψης: Από αυτές ξεχωρίζουν οι σουνιτικές σχολές, Χανμπαλί, Μαλίκι, Σαφίι και Χαναφί και η σιϊτική σχολή Τζαφαρί.

Μέχρι εδώ ας πούμε καλά. Τι γίνεται όμως όταν ο θρησκευτικός αυτός κώδικας παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και «καταδικάζει» ες αεί αθώα παιδιά;
Για να γίνω πιο σαφής: σήμερα διάβασα στην εφημερίδα ότι είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει τη Σαρία, δηλαδή το δίκαιο του Ισλάμ για τους μουσουλμάνους πολίτες της. Ούτε καν η Τουρκία, δεν επιτρέπει την υποκατάσταση του εθνικού δικαίου της από τους ιερούς κανόνες οποιασδήποτε θρησκείας…
Το άρθρο κάνει λόγο για μια ιερονομική άδεια γάμου που εκδόθηκε το 2007 απ’ τον μουφτή της Ξάνθης και επέτρεπε σε ανήλικο κορίτσι να παντρευτεί ενώ μετά από δυο μήνες έδινε το πράσινο φως στον γαμπρό να τη χωρίσει χωρίς καμία υποχρέωση διατροφής και με μοναδικό όρο να επιστρέψει αυτός τα μισά χρήματα της προίκας.

« […]Η παρούσα είναι ιερονομική άδεια με την οποία βεβαιώνεται ότι η Μπατζάκ..., Ελληνίδα υπήκοος, παρθένα, κάτοικος Νομού Ξάνθης, δεν έχει κανένα νομικό ή ιερονομικό κώλυμα για να τελέσει τον γάμο της μετά του Έλληνος υπηκόου, κατοίκου Νομού Ξάνθης, Οτουζμπίρ.., ο οποίος την εζήτησε σε νόμιμο γάμο προς θεμιτή συμβίωση και ότι με βάση τα παραπάνω τελέστηκε ο γάμος του ενώπιον της Μουφτείας Ξάνθης[…]»

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ και τα συμπεράσματα δικά σας.

Το παρόν blog έχει ασχοληθεί αρκετές φορές με θέματα παιδιών που κακοποιούνται. Αφελώς, δεν είχα ποτέ σκεφτεί ότι οι ακραίες μουσουλμανικές πρακτικές υπάρχουν και στη χώρα μας αφού υπάρχει μουσουλμανική υπηκοότητα…

Εννοείται, ότι δεν αναφέρομαι στο θέμα ρατσιστικά, ούτε πιστεύω ότι οι Χριστιανοί είμαστε καλύτεροι επειδή δεν παντρεύουμε πια ανήλικα κορίτσια μ' αυτόν τον τρόπο.

Μπαίνω απλώς σε προβληματισμό γι' αυτές τις ακραίες παραδόσεις/αντιλήψεις που δεν υπολογίζουν ούτε ανθρώπους, ούτε δικαιώματα.

8 σχόλια:

Joulie είπε...

διάβασα και γω το άρθρο σήμερα και ομολογώ πως έφριξα.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, έξοχα.

Και μετά παέι ο Σαμαράς στην Αλεξανδρούπολη και κάνει λεονταρισμούς. Ό,τι να'ναι...

An-Lu είπε...

Ανατριχιαστικό...

Αλεπού είπε...

@joulie
Μα είναι να μην φρίττει κανείς;
@krotkaya
Καλά, τώρα με τον Σαμαρά, τα πιάσαμε τα λεφτά μας...
@An-Lu
Το τρομακτικό είναι που μια ολόκληρη κοινωνία, οι άνθρωποι του ίδιου θρησκεύματος, οι γονείς της, τα θεωρούν όλα αυτά απολύτως φυσιολογικά!

markos-the-gnostic είπε...

μα είμαστε η πιο ενδοτική και παρανοημένη χώρα, η μόνη χώρα που η ίδια έχει επιτρέψει και υποθάλψει τη δημιουργία ακραίων θρησκευτικών μουσουλμανικών θυλάκων, οι οποίοι σιγα σιγά αντί να συμπορεύονται σε μια ευρωπαϊκή πορεία ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος, πολιτικής τοποθέτησης κλπ πρωτοστατούν στην καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, με ιδίαίτερη έμφαση στο πνίξιμο της γυναικείας φύσης

Αλεπού είπε...

@markos
Δεν γνωρίζω αν είμαστε η μόνη χώρα, αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι παρηγοριά...

Silia είπε...

Διάβασε αν έχεις χρόνο και διάθεση αυτό :
ΙΕΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ vs ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Anna Silia
(Βάλτο στο Google , δεν ξέρω πως μπαίνει λινκ) .
Και να επικεντρώσεις , στα κόκκινα γράμματα .

Αλεπού είπε...

@silia
Το διάβασα ξανά. Το είχα διαβάσει και τότε που το έγραψες, σου έχω αφήσει και σχόλιο. Εξακολουθώ να αντιμετωπίζω με εξαιρετική αμηχανία τα κόκκινα γράμματα...