Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2007

Έλεος πια!

Χτες το βράδυ θύμωσα πολύ. Ο λόγος ήταν αυτό που αντίκρυσα στην έξοδο του Μετρό στο Σύνταγμα.
Θα έχετε προσέξει φαντάζομαι ότι υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα λίγο πριν την έξοδο που συνήθως φιλοξενεί εκθέσεις. Έχω δει κατά καιρούς κάποιες μικρές εκθέσεις ζωγραφικής ή ενημερώσεις για κάποιο θέμα επικαιρότητας, πχ για το Aids κατά την παγκόσμια ημέρα του Aids κλπ.
Χτες όμως, λειτουργούσε έκθεση τραπεζών. Εξηγούμαι: όλες οι γνωστές τράπεζες είχαν από ένα περίπτερο με σκοπό να ενημερώνουν για δάνεια και κάρτες.
Το concept - φαντάζομαι- είναι εύκολο να το αντιληφθούμε: πάει ο ανυποψίαστος πολίτης να ρίξει μια ματιά και τον γραπώνουν ευγενέστατοι υπάλληλοι όπου του κάνουν πλύση εγκεφάλου για τις υπηρεσίες που του παρέχουν. Όλα είναι εξαιρετικά ευνοϊκά στην αρχή. Η τράπεζα σου δίνει ζεστό χρήμα, άμεσα, αλλά ξεχνάει να σου επισημάνει τα μικρά γράμματα του συμβολαίου στο κάτω μέρος του οποίου φιγουράρει η υπογραφή σου: υψηλά επιτόκια, κυμαινόμενα επιτόκια, μίνιμουμ μηνιαίας καταβολής κόκ.
Κι έτσι εμπλέκεσαι σ' έναν απίστευτο κυκεώνα όπου χάνεις τη μπάλα και δεν μπορείς να δραπετεύσεις, ενώ είσαι χρεωμένος μέχρι το λαιμό.
Τα τελευταία χρόνια όλοι το έχουμε δει το έργο, άλλοι σαν θεατές κι άλλοι σαν πρωταγωνιστές. Οι διαφημίσεις τραπεζικών προϊόντων μας κατακλύζουν από παντού, ενώ συνήθως μας ενοχλούν κι απ' το τηλέφωνο προτείνοντας μας κάτι σχετικό. Όταν δε, πλησιάζει περίοδος εορτών ή καλοκαίρι, τα πράγματα παίρνουν πιο συγκεκριμένη μορφή αφού μας χτυπάνε στο ευαίσθητο σημείο μας: εορτοδάνεια και διακοπών. Το Πάσχα μάλιστα, οι "καλές" τράπεζες σου δίνουν λεφτά για να πάρεις λαμπάδα και παπούτσια για το βαφτιστήρι σου. Οι "καλές" όμως τράπεζες εμφανίζουν τους "ευγενικούς" υπαλλήλους τους μόνο πριν. Μετά, την ώρα της κρίσης, την ώρα που πρέπει να πληρώσεις δηλαδή και δεν ευκολύνεσαι, σου δείχνουν και το πρόσωπο πίσω απ' τη μάσκα.
Πέρυσι, έπεσε στα χέρια μου και free press έντυπο στο μετρό που η θεματολογία του είναι απολύτως σχετική με κάρτες, δάνεια και συμβουλές (που ευνοούν τις τράπεζες- εννοείται αυτό).
Ζούμε σε μια άκρως καταναλωτική κοινωνία και παραδέχομαι ότι δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντιστάσεις σχετικά με τις αγορές που αντέχει το πορτοφόλι μας να κάνουμε χωρίς να βρεθούμε υπόχρεοι. Λυπάμαι όμως πολύ που τα πράγματα έχουν πάρει ανεξέλεγκτη τροπή και δεν μας προφυλάσσει κανείς απ' αυτό στο οποίο εύκολα μπορούμε να παγιδευτούμε. Και δεν μιλάω μόνο για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολλά και είναι εύκολα θύματα ή γι' αυτούς που δεν έχουν και πιθανόν να χρησιμοποιούν την κάρτα για τα ψώνια της εβδομάδας. Δοσοληψίες με τράπεζα έχουμε λίγο πολύ όλοι και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να την πατήσουμε, όσο έξυπνοι κι αν περνιόμαστε.

Για την ιστορία του πράγματος, δεν μπήκα χτες στη μεγάλη αίθουσα με τα περίπτερα, αφενός γιατί βιαζόμουνα, αφετέρου γιατί δεν είχα λόγο, αλλά ούτε και διάθεση να προσπαθώ ευγενικά να αποφύγω τις ενδεχόμενες πιέσεις. Μια κλεφτή ματιά απέξω έριξα, απλώς και μόνο για να δω ποιες Τράπεζες συμμετείχαν.
Αναρωτιέμαι όμως πόσοι μπήκαν ή θα μπουν για όσο διαρκέσει αυτό και με ποιο τίμημα εξήλθαν.

10 σχόλια:

fevis είπε...

Είναι απίστετυο όντως... Υπάρχουν τράπεζες που σε κυνηγάνε στην κυριολεξία για να σου δώσουν κάρτα ή δάνειο, χωρίς καν να είσαι πελάτης τους και εννοείται χωρίς καν να έχεις δείξει ενδιαφέρον.. Τώρα λες να βγουν και door to door?

An-Lu είπε...

Η αλήθεια είναι πως κι εμένα με έχει εκνευρίσει η συγκεκριμένη έκθεση, αφού περνάω δις ημερησίως από εκεί...γκρρρρρ!

Ανώνυμος είπε...

Εκδοχή πρώτη για την "έκθεση τραπεζών": Η επιχείρηση που εκμεταλλεύεται το χώρο του μετρό περιμένει να συνάψει κανένα κοινοπρακτικό δάνειο (για να επενδύσει; για να κλείσει διοαχειριστικές τρύπες;΄άγνωστο...)από ομάδα τραπεζών και τις καλοπιάνει.
Εκδοχή δεύτερη: η ίδια επιχείρηση κρατά ένα ποσοστό από το κέρδος που θα αποκομίσει κάθε τράπεζα από τις συμβάσεις δανείων που υπογράφτηκαν εκει πέρα...
Εκδοχή τρίτη: Όποιος δεν το έχει καταλάβει, το οικονομικό πολίτευμα της Ελλάδας είναι τα τελευταία χρόνια "τραπεζική δημοκρατία" (Όπως αντίστοιχα ήταν πριν 30 χρόνια "εφοπλιστικός ρεπουμπλικανισμός ή όπως είναι σήμερα στις ΗΠΑ "πετρελαϊκή συνομοσπονδία").

Mauve_All είπε...

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου για τον καταναλωτισμό και τις συνέπειές του. Δε νομίζω ότι του έχει ξεφύγει κανένας μας. Η κατάσταση είναι κατά τη γνώμη μου ανεξέλεγκτη πια, έστω κι αν αυτό δεν είναι απόλυτα προφανές σε όλους. Ο δανεισμός έχει ξεπράσει κάθε όριο και πραγματικά αναρωτιέμαι τι κάνει το κράτος. Δεν αστειεύομαι.

Το 2001 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε εκδόσει ρητή εντολή απόρριψης όλων των καταναλωτικών / προσωπικών δανείων του ενός εκατομμυρίου (αυτό έπαιρναν όλοι τότε, χωρίς δικαιολογητικά) λόγω του άμεσου κινδύνου ανατροπής του οικονομικού ισοζυγίου της χώρας. Συγγνώμη αν σας ζαλίζω με τα τραπεζικά αλλά το θυμάμαι χαρακτηριστικά: απαγορευόταν στις τράπεζες να χορηγούν προσωπικά δάνεια (χορηγούνταν μόνο αυτοκινήτου, επισκευαστικά, στεγαστικά κλπ) για ένα χρόνο. Εγώ τότε (ναι, τραπεζοϋπάλληλος είμαι) είχα μόλις μετατεθεί στο τμήμα δανείων αλλά σύντομα επέστρεψα στο Εμπορικό, καθώς ο όγκος δανείων είχε πέσει κατακόρυφα. Σήμερα, δε συμβαίνει τίποτα. Η Τράπεζα Ελλάδος και το Υπουργείο προαφνώς παρακολουθούν με το κυάλι και είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Πέρα όμως και από αυτό, έχει ευθύνη και ο καταναλωτής. Αυτό είναι και το χρήμα, ένα καταναλωτικό προϊόν με μεγάλη ζήτηση. Θέλω να πω, αν οι τράπεζες καταλάβουν ότι ο καταναλωτής δεν έχει να πάρει τσιγάρα, θα βγάλουν ένα καινούριο προϊόν, το "τσιγαροδάνειο".

Συνεχίζω: στα τραπεζικά καταστήματα δεν υπάρχει μεγάλη πρεμούρα. Όσοι ασχολούνται με τα δάνεια έχουν το κεφάλι τους ήσυχο: το προϊόν πουλάει, μπαίνει ο πελάτης και το ζητάει από μόνος του, δε βγαίνουν έξω, δεν τρέχουν, δεν τηλεφωνούν σε κανέναν (σε αντίθεση με τους υπαλλήλους που ασχολούνται με τα καταθετικά: "Πόσο δίνετε; Αααα! Η άλλοι μου δίνουν 0,00001% περισσότερο στα 3000 ευρώ μου, χαίρετε!"). Απλά οι τράπεζες επειδή χρήμα πουλάνε και χρήμα θέλουν να πάρουν πίσω έχουν αναθέσει τις πωλήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτοί που τηλεφωνούν στα σπίτια μας σπανίως είναι τραπεζικοί. Είναι υπάλληλοι εταιρειών τηλεφωνικών πωλήσεων: σήμερα πουλάνε κάρτες, αύριο πουλάνε κατσαρόλες. (Χωρίς να σημαίνει ότι κάποια τηλεφωνήματα δεν είναι από τράπεζες).

Γενικά, είναι όλοι στην κούρσα. Κι εμείς σαν καταναλωτές, αντί να καταλάβουμε τη δύναμή μας, τσιμπάμε στο αγκίστρι τους. Για την ιστορία, το φόρουμ των τραπεζών που αναφέρεις είχε σκοπό την "ενημέρωση του πολίτη". Το σκεπτικό ήταν: Αν κάποιος θέλει να πάρει ένα δάνειο ή να κάνει μια μεταφορά υπολοίπου και δεν έχει χρόνο να τρέχει σε εκατό τράπεζες, ας έρθει εδώ που είναι όλοι μαζεμένοι να πάρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται". Για το καλό μας το κάνανε δηλαδή! Πάντως, υπήρχε ρητή απαγόρευση πωλήσεων. Κανένας δεν πούλησε κάρτες και δάνεια, κάνανε μόνο ενημέρωση. Και όποιος θέλει το πιστεύει...

(σεντονάκι διπλό για το κρύο που έρχεται)

Кроткая είπε...

κοίτα, πλέον, με όλα αυτά τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν για να σε πείσουν να πάρεις δάνεια και κάρτες, είναι αλήθεια πως οι "τραπεζικές πρακτικές και καμπάνιες" μοιάζουν με έργα τέχνης!!

markos-the-gnostic είπε...

ιερά εξέταση

Αλεπού είπε...

@fevis
Σίγουρα θα βγούνε και door to door. Σιγά μην κωλώσουν...
@an-lu
Δις ημερησίως είναι μεγάλη δόση, όντως!
@zalmoxis
Τραπεζική δημοκρατία ε; Μάλιστα!
@mauve_all
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα λες, αφού μάλιστα ως τραπεζικός υπάλληλος γνωρίζεις και πέντε πράγματα παραπάνω. Αυτό για την ρητή εντολή απόρριψης από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2001 δεν το ήξερα καθόλου.
@krotkaya
Μεταμοντέρνας όμως ;)
@markos the gnostic
Εργασιακός μεσαίωνας!

Marina είπε...

Ζούμε σε μία εποχή που όλοι δανείζονται. Είτε αγορασθεί κάτι με κάρτα είτε με δάνειο, τελικά στο τέλος ο αγοραστής θα πληρώσει. Ολοι δανείζονται. Και αντίστοιχα εξοφλούν τα χρέη. Οποιος δεν θέλει χρεη δεν δανείζεται.
Δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό στην έκθεση που υπήρχε. Οι τραπεζοϋπάλληλοι κάνουν τη δουλειά τους προσπαθώντας να φέρουνε πελάτες στη τράπεζα. Και φέρνουν υποψιασμένους πελάτες που σίγουρα διαβάζουν και τα ψιλά γράμματα. Δεν υπάρχουν κορόϊδα τη σήμερον ημέραν, τουλάχιστον που να μη μπορούν να διαβάζουν. Και βέβαια πρέπει να πληρώσουν μετά όσα πήραν. Και γιατί όχι δλδ?

Αλεπού είπε...

@marina
Ναι, δεν κυκλοφορούν πια κορόϊδα, γι' αυτό και τα 2/3 του πληθυσμού είναι καταχρεωμένα...
Αφήστε με να μαντέψω:τραπεζοϋπάλληλος;

Marina είπε...

Δεν έχω καμμία σχέση με τράπεζες. Απλά σας λέω ότι το να δανειζόμαστε πλέον είναι μία πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας που δυστυχώς αναγκάζεται να πράτει έτσι μιά που οι μισθοί δεν φθάνουν να καλύψουν το κόστος της ζωής.
Σύμβουλος επιχειρήσεων είμαι