Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2006

Περί ιδιοκτησίας

Με αφορμή τα θλιβερά που διαδραματίστηκαν στο Αγρίνιο προ 10 περίπου ημερών, γνωστός κομενταδόρος-αρθογράφος γνωστής απογευματινής εφημερίδας γράφει σε σχόλιο του:

"Το απόλυτο μέγεθος είναι η ιδιοκτησία. Και μάλιστα η μικρή. Το σπίτι μου, το χωράφι μου, ο φράκτης μου, ο γάιδαρός μου, η γάτα μου, το κυπαρίσσι μου, η κατσίκα μου, το πρόβατό μου, η κότα μου, το αυγό μου, το κλαρί μου, η τσίχλα μου.[…]Οικογένειες σκοτώνονται, αδέρφια πλακώνονται και φίλοι καθυβρίζονται στο όνομα μιας ρίζας ελιάς.[…] Όσο η ιδιοκτησία θα αποτελεί την υπέρτατη αξία μιας κοινωνίας τόσο ο Άνθρωπος θα παραμένει αιχμάλωτος της ζούγκλας! "

Σκέφτηκα έναν τύπο, κάτι σαν νέο-κλοσάρ μιας πρωτεύουσας που με επιτυχία πια μιμείται τις μεγάλες πρωτεύουσες ως προς το πολύ-πολιτισμικό και άλλα καλά ή κακά συνεπακόλουθα. Ο τύπος αυτός κυκλοφορεί συχνά-πυκνά στη γειτονιά μου. Η μόνη του ιδιοκτησία είναι ένα καρότσι σούπερ μάρκετ στο οποίο έχει στεγάσει όλα του τα υπάρχοντα. Δεν τον έχω δει ποτέ να ζητιανεύει ή να καθαρίζει τζάμια αυτοκινήτων για να βγάλει κανά ευρώ. Μπορεί και να το κάνει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
Το καρότσι είναι το σπίτι του. Είναι και το όχημα του. Χωρίς αυτό δεν πάει πουθενά. Το καρότσι είναι η ιδιοκτησία του και -ω τι τραγική ειρωνεία- ούτε αυτό τελικά του ανήκει.

15 σχόλια:

allmylife είπε...

και είναι ελεύθερος...
Το ξέρει λες;

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

σα να λέμε , ενα καρότσι ως περι ουσίας περιουσία.

alzap είπε...

Οξυδερκής και γεμάτη ευαισθησία παρατήρηση.
Να συμπληρώσω ωστόσο ότι κάποιοι μικροαστοί, όπως εγώ, που συναντάνε τέτοιες φυσιογνωμίες στη Στουρνάρη και στη Δροσοπούλου πολύ αργά το βράδυ, δεν μπορούν να θαυμάσουν και δεν ζηλεύουν.
Αντίθετα, αμέσως μετά, γεμίζουν με αισθήματα ενοχής καθώς το γύρισμα του κλειδιού για να μπουν στο σπίτι τους, τους μοιάζει να κλειδώνει κάποιους έξω. Κι ένα σφίξιμο στη καρδιά. Κι έπειτα πάλι ενοχές για το πόσο γρήγορα αλλάζουμε σκέψεις και παραστάσεις. Μέχρι την επόμενη φορά, την επόμενη εικόνα. Αλλά και πάλι για λίγο.
Ασφαλώς όμως αυτό αφορά μόνο μικροαστούς σαν εμένα.
Μην παρεξηγηθείς γλυκό αλεπουδάκι.
:-)

Αλεπού είπε...

@allmylife
Αυτό χωράει συζήτηση πάντως! Πάω στοίχημα ότι οι περισσότεροι αισθανόμαστε καλύτερα στη "σκλαβιά μας" :-)
@padrazo
Εύστοχο το λογοπαίγνιο!
@alzap
Μην ανησυχείς, δεν παρεξηγούμαι. Άλλωστε κι εγώ δεν ξεφεύγω από τον κανόνα των μικροαστών. ;)

markos-the-gnostic είπε...

αλώπηξ μου
στην πραγματικότητα μόνο κλέβουμε σ αυτό το κόσμο: λίγη ζωή, λίγες στιγμές, λίγο φως, λίγο σκοτάδι, λίγες χαρές, λίγες στεναχώριες. Μόνο κλέβουμε γιατί δεν μπορεί τίποτα να μας ανήκει. Ούτε καν ο εαυτός μας...

Кроткая είπε...

Ήθελα να πω πως συμφωνώ με τον Αλζάπ, αλλά μετά είδα την απάντησή σου στην Allmylife και συμφωνώ μαζί σου τελικά.
Και όχι, δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με την κατάργηση της ιδιοκτησίας, δυστυχώς. Άσε που άντε να πείσεις τους ανθρώπους να μην έχουν ιδιοκτησία.

Αλεπού είπε...

@markos the gnostic
Στο όνομα των δανεικών λοιπόν, όλα...
@Krotkaya
Ακριβώς! :)

Αλεπού είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
fish eye είπε...

..ενα καροτσι ειναι το σπιτι του??το οχημα του..η ιδιοκτησια του..
μα ποιος θα τολμησει να το πειραξει διχως να βρει μπελα??

δικη μου αποψη..
εαν καταπατησω την ιδιοκτησια ενος ατομου..οποιου μεγεθους κι αν ειναι αυτη..προσβαλω ..βιαζω την προσωπικοτητα του ιδιου του ιδιοκτητη..

allmylife είπε...

μα βέβαια Αλεπού - το ξέρω πολύ καλά...
ζήλεψα στιγμιαία την ελυθερία του,
δεν θα μπορούσα ποτέ να την αλλάξω με την "υποταγή" που επέλεξα.
Σε φιλώ:)

Αλεπού είπε...

@με το φεγγάρι αγκαλιά
Ένα καρότσι η ζωή του όλη!
@all my life
Ακριβώς έτσι...

Ανώνυμος είπε...

Πάντα είχα την αίσθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι σύγχρονοι Διογένηδες, βρίσκονται πολύ μπροστά. Για σκεφτείτε πόση μαγκιά χρειάζεται για να είσαι Διογένης! Ζηλεύω τη γνώση τους και τη συνειδητοποίησή τους. Εκείνοι που λυπάμε περισσότερο πάντως είναι αυτοί που (νομίζουν ότι) έχουν στην ιδιοκτησία τους το ταίρι τους!

Ανώνυμος είπε...

βρε συ γιατί δεν μπορώ να σου γραψω σχολιο με login??

Vita Mi barouak

Αλεπού είπε...

@heliotypon
Αυτό το περί ιδιοκτησίας εμψύχων, είναι άλλο κεφάλαιο!
@vita mi barouak
Δεν έχω ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό. Εγώ δεν έχω κάνει κάτι. Μάλλον κάτι με τον blogger. :)

Goudaki! είπε...

Κι εγώ συμφωνώ με την All my life και με σένα Αλεπούδιους! Λυπάμαι με κάτι τέτοια και δεν θα ήθελα να τα ζήσω. Καλή χρονιά να έχεις με υγεία!