Σάββατο, Δεκεμβρίου 19, 2009

Της φυλακής οι κούκλες!

Πρωτοδιάβασα στην εφημερίδα πριν από 15 μέρες γι’ αυτό το ιδιότυπο Bazaar- Έκθεση και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Είναι απ’ τη μια, η επιθυμία μου να ψωνίσω φέτος κατά κύριο λόγο από bazaar που ξέρω ότι τα έσοδα πάνε για καλό σκοπό κι απ’ την άλλη το συγκεκριμένο έχει κι άλλες διαστάσεις. Τον τρίτο λόγο τον έμαθα όταν επισκέφτηκα τις κούκλες κι έχει να κάνει με τον μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου! Μου έφερε μνήμες της παιδικής μου ηλικίας που ο μπαμπάς μας πήγαινε να δούμε Μπαρμπαμυτούση, Κλούβιο και Σουβλίτσα!

Το Εργαστήρι Μαιρηβή λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια σ’ ένα παλιό ανακαινισμένο σπίτι με πανέμορφη αυλή στην οδό Δεληγιώργη στο Μεταξουργείο κι έχει ως στόχο τη διάδοση του κουκλοθέατρου καθώς και την υποστήριξη εκαπιδευτικών, επιμορφωτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Έτσι, όχι μόνο λειτουργεί ως μόνιμος χώρος έκθεσης θεατρικής κούκλας (μαριονέτας, γαντόκουκλας, πάνινης, μάσκας κόκ), αλλά κατά την επίσκεψη του εκεί κάποιος μπορεί να ξεναγηθεί στον εργαστηριακό χώρο όπου έρχεται σε επαφή με τα υλικά, τα εργαλεία και τα μικρά μυστικά κατασκευής μιας θεατρικής κούκλας. Βεβαίως, παρουσιάζονται συχνά και παραστάσεις κουκλοθέατρου που μπορεί να τις παρακολουθήσει ένα παιδί 5 χρονών αλλά κι ένας ενήλικας με ψυχή παιδιού!

Το Εργαστήρι Μαιρηβή είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας δύο γυναικών με ιδιαίτερη καλλιτεχνική φλέβα, παρόλο που οι σπουδές τους δεν είχαν σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο. Η Μαιρηβή Γεωργιάδου και η Εύα Χειλαδάκη αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν και φροντίζουν να το μεταδώσουν και στους επισκέπτες τους.

Η Εύα Χειλαδάκη μαζεύει κουρελάκια, μαλλιά πλεκτικής, χάντρες, υφάσματα και πηγαίνει μαζί με τα ψαλίδια της δυο ώρες την εβδομάδα επί 10 χρόνια στις φυλακές προκειμένου να συντονίσει το μάθημα κατασκευής κούκλας δίνοντας έτσι μια δημιουργική διέξοδο σ’ αυτές τις γυναίκες.

Πρόκειται λοιπόν για χειροποίητες κούκλες που φτιάχνουν φυλακισμένες γυναίκες των φυλακών Θήβας και τα έσοδα από την πώληση τους θα κατατεθούν στον λογαρισμό της κάθε κρατούμενης χωριστά. Το bazaar φιλοξενείται από τις 18 έως και τις 21 Δεκεμβρίου στο Εργαστήρι Μαιρηβή.

Φέτος, είναι η 6η φορά που το Εργαστήρι Μαιιρηβή διοργανώνει το εν λόγω bazaar. Αξίζει να σας πω ότι η κάθε κρατούμενη φτιάχνει διαφορετικές κούκλες ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της ή την ψυχολογική της κατάσταση. Μια τσιγγάνα ας πούμε φτιάχνει κούκλες με φανταχτερά ρούχα, μια Βουλγάρα δίνει έμφαση στην τοπική ενδυμασία της πατρίδας της ενώ μια απεργός πείνας θα φτιάξει λιπόσαρκες κούκλες με μίζερα ρουχαλάκια...

Εκτός από κούκλες, οι γυναίκες της φυλακής έχουν κατασκευάσει υπέροχα μικρά κομμάτια υφάσματος με φιγούρες ή παραστάσεις που επίσης προέρχονται από ύφασμα και τα έχει ενώσει σε πολύ πρωτότυπα patchworks η Εύα Χειλαδάκη.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να περιπλανηθείτε στο Εργαστήρι και στις κούκλες, ενώ στην τελευταία φωτογραφία βλέπετε τις 3 κουκλίτσες που αγόρασα σήμερα το απόγευμα. Ναι, καλά είδατε, η μεσαία είναι κούκλα –γοργόνα!


Καλά, υγιή, ειρηνικά κι αγαπημένα Χριστούγεννα σε όλους!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο πολύ ενδιαφέρον αυτό το άρθρο

Σταυρούλα είπε...

Συνήθως κάθε χρόνο οι μαθητές των δυο μικρών τάξεων του σχολείου μας(Α'-Β') επισκέπτονται το εργαστήρι αυτό για να παρακολουθήσουν παράσταση αλλά και να δουν πώς γίνεται. Αλλά για το Μπαζάαρ πρώτη φορά ακούω. Το σημείωσα! :)

Καλά Χριστούγεννα, κούκλα μου! :)

An-Lu είπε...

Ενδιαφέρον!
υγ Θέλεις να μου πεις κάτι με τη μεσαία κούκλα; ;-)

Ανώνυμος είπε...

θα ξαναπάς; αν ξαναπάς έχω παραγγελιές να σου κάνω, αν και ελπίζω να καταφέρω να παώ μόνη μου.

Αλεπού είπε...

@searchings
είναι πολύ αξιόλογη η προσπάθεια και αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς το Εργαστήρι και ν'αγοράσει κάτι.
Σ' ευχαριστώ! Χαίρομαι που το βρίσκεις ενδιαφέρον. :)
@renata
Σκέφτεσαι να πάρεις κάτι στη Γωγώ από κει;
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα ρενατάκι μου! :)
@an-lu
έχω να σου πω ότι είχε εκεί ένα καλάθι γεμάτο εσένα!!! Πολλές γοργονίτσες!!!!!!!!
@krotkaya
Θα πάω αύριο μετά τη δουλειά. Στείλε μέιλ με την παραγγελιά!

Ανώνυμος είπε...

πολύ όμορφες οι κούκλες!!!!!!!!μπορούμε να αγοράσουμε και μέσω internet γιατί μένουμε μακριά απο την Αθήνα;;;

Αλεπού είπε...

@ανώνυμε,

Δεν ξέρω αν μπορείτε να τις παραγγείλετε μέσω ίντερνετ. Πιθανότατα ναι, αλλά καλύτερα να τηλεφωνήσετε στο Εργαστήρι Μαιρηβή που τις εξέθεσε πέρυσι και μάλλον θα το επαναλάβει και φέτος και είναι πιο αρμόδιοι να σας απαντήσουν

Εργαστήρι Μαιρηβή: http://www.mairivi.gr/
τηλ: 210 5222181