Κυριακή, Μαΐου 13, 2007

Fair Trade Hellas

Η απότομη καλοκαιριάτικη ζέστη, έκανε τον χθεσινοβραδινό περίπατο ακόμα πιο ευχάριστο.
Κάπου στις αρχές της Διονυσίου της Αρεοπαγίτου, απ' τη μεριά του Θησείου, λίγο πριν τα περίπτερα της έκθεσης βιβλίου και τους διάφορους πλανόδιους μικροπωλητές και μουσικούς, ένας διαφορετικού τύπου πάγκος και μια οθόνη, μας μαθαίνουν την ύπαρξη της Fair Trade Hellas.

Η Fair Trade Hellas είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό της την προώθηση του κινήματος του δίκαιου και του αλληλέγγυου εμπορίου στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με το συμβατικό εμπόριο, το δίκαιο επιθυμεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες ανάμεσα στα δύο φύλλα, υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υψηλή ποιότητα προϊόντων. Στόχος της Fair Trade Hellas είναι να εκπαιδεύσει ενσυνείδητους και υπεύθυνους καταναλωτές.
Γι' αυτόν τον λόγο:
  • Προωθεί πιστοποιημένα προϊόντα μέσα από μη κερδοσκοπικά καταστήματα, όπως αυτό στην οδό Νίκης 30 στο Σύνταγμα, σε συνεργασία με διεθνή δίκτυα του Δίκαιου και Αλληλέγγυου Εμπορίου καθώς και μέσα από τη σχέση της με συνεταιρισμούς μικροπαραγωγών σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική.
  • Οργανώνει δεκάδες εκστρατείες, πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
  • Όλες οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από εθελοντές.
  • Συμμετέχει ως οργάνωση φιλοξενίας και αποστολής στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας του προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση. volunteers@fairtrade.gr
Η Fair Trade Hellas δεν ζητά χρήματα, όπως άλλες οργανώσεις που απευθύνονται στα ανθρωπιστικά μας αισθήματα, αλλά το πέρασμα του χρόνου μας έχει κάνει να είμαστε δύσπιστοι απέναντι στο έργο που λένε ότι προσφέρουν.
Η Fair Trade Hellas, ζητά ίσως μόνο να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς και στους εργάτες των φτωχών χωρών να αμείβονται τουλάχιστον δίκαια για τα προϊόντα που εμείς οι προνομιούχοι στοιβάζουμε με "πλαστική" ή όχι άνεση στα ντουλάπια μας.

1 σχόλιο:

Lupa είπε...

Μπράβο αλεπυδάκι για αυτό το τόσο ενδιαφέρον post. Το fair trade με ενδιαφέρει κι εμένα πολύ.