Παρασκευή, Ιουλίου 16, 2010

Nefes

Λίγο πριν αποχαιρετηθούμε για τις καλοκαιρινές διακοπές, να σας πω για την τελευταία μου γεύση απ' τα δρώμενα της πόλης.
Χτες ήταν η τελευταία παράσταση που έδωσε το χοροθέατρο του Βούπερταλ σε σκηνοθεσία και χορογραφία Pina Βausch στο Μεγαρο Μουσικής.
Ο τίτλος της παράστασης είναι Nefes που στα τουρκικά σημαίνει ανάσα.
Η Pina Βausch είχε εμπνευστεί τη συγκεκριμένη παράσταση το 2003, την εποχή του πολέμου με το Ιράκ. Βασικό μοτίβο η Κωνσταντινούπολη. Εικόνες από τις παραδόσεις της Πόλης, τα χαμάμ, οι Σούφοι, οι δερβίσηδες, ο χορός της κοιλιάς.
Εξαίσιοι και άρτιοι τεχνικά οι 20 χορευτές (10 άντρες και 10 γυναίκες) του χοροθεάτρου του Βούπερταλ. Καταπληκτικά τα κοστούμια της Marion Cito κι ευρηματικό το βίντεο και το σκηνικό του Peter Pabst.
Μέσα στις 2,5 ώρες που κράτησε η παράσταση, ταξειδέψαμε σ' όλες τις γωνιές της Πόλης. Η μουσική επιμέλεια των Matthias Buckert και Andreas Eisenschneider βασισμένη τόσο σε παραδοσιακά, όσο και σε πιο σύγχρονα κομμάτια (μέχρι και Astor Piazzolla ακούσαμε) έντυσε το ταξείδι άλλοτε με μελαγχολική κι άλλοτε με πιο ευχάριστη διάθεση.

Κι έτσι, με την ελπίδα να ταξειδέψουμε κάποτε και ρεαλιστικά στην Πόλη, φεύγω τώρα για μια ανάσα καλοκαιρινών διακοπών και εις το επανιδείν!