Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2006

Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος.- Μια άλλη βερσιόν.

Μια φορά κι έναν καιρό γέννησε η πάπια μερικά παπάκια. Όταν βγήκαν απ’ τα αυγά τους, ήταν όλα πολύ όμορφα εκτός από ένα. Όταν το είδε η μαμά πάπια τρόμαξε. «Πώς βγήκε αυτό τόσο άσχημο»; αναρωτήθηκε κι αμέσως δαγκώθηκε. Δεν ήθελε να λέει άσχημο, αφού ως γνωστόν όλες οι μανάδες όμορφα τα βλέπουν τα παιδιά τους. «Δεν είναι άσχημο» είπε κι επανέλαβε τη φράση μέσα της πολλές φορές για να την πιστέψει. «Είναι απλώς διαφορετικό». «Διαφορετικό», ξανάπε κι αποφάσισε από κεινη τη στιγμή να έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω του περισσότερο απ’ ότι στα άλλα της παιδιά. Αυτό με έχει ανάγκη. Θα καταλάβει σύντομα ότι είναι διαφορετικό και θα τρομάξει. Πρέπει να το προστατεύω.

Το ασχημόπαπο καθρεφτίστηκε για πρώτη φορά στη λίμνη μετά από λίγο καιρό. Είδε αμέσως ότι δεν έμοιαζε καθόλου με τα αδέρφια του και τα άλλα παπιά, αλλά δεν έδωσε και τόση σημασία. Αφηνόταν να πλατσούριζει μαζί τους, τρώγανε παρέα και γενικά κάνανε όλα μαζί τις ίδιες χαζομάρες. Είχαν τις παπίσιες συνενοχές τους και τα μυστικά τους. Και τα άλλα ζώα το κοίταζαν σαν να ήταν αξιοπερίεργο όν. Το ασχημόπαπο δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές όπως τα αδερφάκια του κι έπρεπε να παλεύει διπλά για να καταφέρνει κάτι. Όχι πως ήταν χαζό ή αργό. Κάθε άλλο. Απλώς είχε έναν δικό του τρόπο να θεωρεί τα πράγματα και τον κόσμο. Ήταν ευαίσθητο και καλόψυχο. Πάντα έτρεχε να βοηθήσει όποιο παπί ή άλλο ζωάκι είχε πρόβλημα και καμιά φορά στενοχωριόταν όταν κανείς δεν συνέτρεχε εκείνο στις δυσκολίες του. Στενοχωριόταν κι έκλαιγε, αλλά στα κρυφά. Δεν ήθελε να το βλέπουν οι άλλοι για να μην φανερώνει τις αδυναμίες του και να μην το λυπούνται. Έτσι, με τα χρόνια έγινε δυνατό κι έφτιαξε μια ατσάλινη φορεσιά για να κυκλοφορεί. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε…

Κάποτε η μαμά πάπια το φώναξε κοντά της και του μίλησε για τη μοναξιά και την αγάπη.
«Άκουσε καλό μου, του είπε, χαϊδεύοντας το με περισσή στοργή. Μια μέρα τα αδέρφια σου θα φύγουν από δω και θα κάνουν τις δικές τους οικογένειες αλλού. Δεν φοβάμαι για κεινα. Είναι πολύ κοινωνικά κι αξιοποιούν όλες τις ευκαιρίες που τους δίνονται. Για σένα ανησυχώ».
«Γιατί μαμά; Επειδή είμαι άσχημο»;
«Ποιος λέει τέτοιες σαχλαμάρες»; φώναξε αγριεμένη η πάπια και συνέχισε. «Άσχημος δεν είναι κανείς. Η εικόνα είναι πολύ υποκειμενικό πράγμα».
«Μα καθρεφτίστηκα τις προάλλες στη λίμνη και είδα αυτό που έβλεπα χρόνια τώρα. Είμαι αλλιώτικος απ’ τους άλλους».
«Αλλιώτικος δεν θα πει άσχημος. Είσαι διαφορετικός. Αυτό είπα εγώ τη μέρα που γεννήθηκες. Και είναι πολύ σημαντικό πράγμα να ξεχωρίζεις».
«Μα πώς ξεχωρίζω; Δεν με προσέχει κανείς. Δεν είμαι η ψυχή της παρέας. Δεν μου δίνει κανείς σημασία. Όλο τα αδέρφια μου κοιτάνε. Ποτέ εμένα»!
«Γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν τους χρειάζεσαι και νιώθουν αδύναμοι μπροστά σου. Νιώθουν ότι δεν μπορούν να σου προσφέρουν τίποτα. Μοιάζεις αυτάρκης και σίγουρος. Κανείς δεν υποπτεύεται πόσο τρυφερή είναι η ψυχούλα σου και κανείς δεν τολμάει να την αγγίξει. Εύχομαι να γνωρίσεις το μεγαλείο της αγάπης και να αφεθείς».
«Αγάπη; Τι είναι αυτό»;

«Είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις δυνατός και αδύναμος συγχρόνως. Θα βρεθεί μια μέρα μια άλλη ψυχή που θα μοιάζει με τη δική σου και θα την αναγνωρίσεις. Θα θελήσεις να κινήσεις γη και ουρανό για να την προστατεύεις απ’ τις επιθέσεις των ξένων. Θα είσαι τότε ο πιο δυνατός του κόσμου. Σαν ατρόμητο λιοντάρι. Όλοι θα πρέπει να παλέψουν μαζί σου αν τολμήσουν να τα βάλουν με την άλλη ψυχούλα. Και την ίδια στιγμή, θα γίνεσαι αδύναμος, όλο και πιο πολύ. Σαν πεινασμένο σπουργιτάκι. Θα μαλακώσεις γιατί θα θελήσεις αυτή η άλλη ψυχή να σε πάρει κάτω απ’ τα φτερά της και να σε αγκαλιάζει συνέχεια. Θα της φανερώσεις όλα τα μυστικά κι όλες τις αδυναμίες σου. Θα της εξομολογηθείς όλους τους φόβους κι όλες τις επιθυμίες σου. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν άγνωστα μονοπάτια ανάμεσα σας. Και δεν θα ντραπείς να κλάψεις μπροστά της. Γιατί τότε, αυτή η άλλη ψυχή που ήταν πριν αδύναμη, θα γίνει για σένα δυνατή και θα μεταμορφωθεί σε μια τεράστια φτερούγα που θα σε κλείσει προστατευτικά στην αγκαλιά της. Και δεν θα σε ξαναπειράξει ποτέ κανείς».
«Αλήθεα μπορούν να συμβούν όλα αυτά»; ρώτησε έκπληκτο εκείνο
«Μα και βέβαια μπορούν», απάντησε η μαμά πάπια. «Και τότε, να μην ξεχάσεις να καθρεφτιστείς ξανά στη λίμνη».
«Και πώς θα το καταλάβω ότι ήρθε η ώρα»; ρώτησε πάλι με αφέλεια το παπάκι
Η μαμά πάπια χαμογέλασε με τον τρόπο που χαμογελούν οι μεγάλοι για τις αλήθειες της ζωής που οι μικροί ακόμα δεν καταλαβαίνουν.
«Θα το καταλάβεις. Αυτά τα πράγματα τα νιώθει κανείς μέσα του. Απλώς πρέπει να είσαι έτοιμος να τα δεχτείς. Και να μην φοβάσαι. Η αγάπη είναι ωραία αλλά είναι και μπελάς. Και για να γίνει ωραία, θα πρέπει να παλέψεις κάποτε και με τον μπελά».

Πέρασαν μήνες πολλοί και χρόνια. Το ασχημόπαπο θυμόταν πάντα τις κουβέντες της μάνας του. Τα αδέρφια του φύγαν απ’ τη φωλιά.Το ίδιο και οι φίλοι τους. Άλλα παπιά γεννήθηκαν και πέταξαν κι εκείνα μακριά. Και οι εποχές διαδέχονταν η μία την άλλη. Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη. Κι αυτό γύρναγε εδώ κι εκεί σε μια περιπλάνηση που φαινόταν χωρίς τέλος.
Και μια μέρα ένιωσε. Κι ύστερα ένιωσε πιο πολύ αυτό που πρώτα του φάνηκε σαν μικρό φτερούγισμα. Κι όταν κατάλαβε πως δεν κάνει λάθος, αφού πρώτα πόνεσε κι έκλαψε και πέρασε μπελάδες και φουρτούνες, καθρεφτίστηκε στη λίμνη και δεν είδε πια τη μορφή που είχε συνηθίσει.

Το ασχημόπαπο είχε γίνει κύκνος!

24 σχόλια:

An-Lu είπε...

Δικό σου βερσιόν;
Υπέροχη, τρυφερή και ρεαλιστική παραλλαγή!
Τα σέβη μου.

Ανώνυμος είπε...

Μέσα σε μια δύσκολη μέρα εδώ στην δουλειά, είδα το δικό σου Post ανάμεσα σε δεκάδες άλλα, και επέλεξα να με ξεκουράσει στο διάλειμμα που εκανα.
Και χάρηκα, γιατί είναι ένα παραμύθι που πρέπει συχνά πυκνά να ανακαλούμε στη μνήμη. Και εσύ, το έκανες με τόσο ομορφο τρόπο.

Αν ήμουν παιδάκι και μου το διάβαζες, θα σε παρακάλαγα τώρα αμέσως να μου το ξαναδιαβάσεις και μετά να πάω για ύπνο!!!

demonia είπε...

Τι πρόβλημα κι αυτό να μοιάζεις αυτάρκης και σίγουρος...
Πολύ γλυκό post ;-)

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Τι τρυφερή version αλε. Και πόσο τρυφερη η ψυχή που την συνέθεσε. Μου εφτιαξες την μερα.Νασαι καλά. :)

markos-the-gnostic είπε...

είσαι μια παραμυθού εσύ απ' τις λίγες... πολύ γλυκό... θα προτείνω να μπει και στο δάσος του blogspot της candy-blue... δες και το τελευταίο ποστ εκεί - το έχει γράψει η καπετάνισα - μου φάνηκε πολύ ονειρικό

fish eye είπε...

..το ασχημοπαπο που εγινε κυκνος ηταν το αγαπημενο μου παραμυθι..το δικο σου ασχημοπαπο μου αρεσε πιο πολυ..καλησπερα!!

Ανώνυμος είπε...

τι όμορφο! τι όμορφο, αλεπούδιους!

Αλεπού είπε...

an-lu
Ναι δική μου η βερσιόν. Σ' ευχαριστώ!
@philos
Το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα το σχόλιο σου και χαίρομαι που το παραμύθι μου σ' έκανε να νιώσεις καλά. :)
demonia
Συμφωνώ αν και μερικές φορές είναι χρήσιμο. :)
@padrazo
Κι εσύ να' σαι καλά και κουράγιο για ό, τι περνάς.
@markos-the-gnostic
Αχ ναι; Πολύ θα μου άρεσε! Ευχαριστώ προκαταβολικά.
@με το φεγγάρι αγκαλιά
Ο Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν τι θα λέει άραγε από κει ψηλά;
@Krotkaya
Σματς, Σμουτς!

Χαρτοπόντικας είπε...

Οι λέξεις κύκνος και κύκλος διαφέρους σε ένα τόσα δα γραμματάκι. Όταν ο κύκλος γυρίζει γίνεται ... κύκνος!
Ομορφο αλεπού!

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Α. ειδα μια πολυ ομορφη παρασταση. "Σάρα" Να πάτε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο το ασχημόπαπό σου. Εξαιρετικό τολμώ να πω.

Μου θύμησες μια ατάκα πιτσιρικά, από εκείνα τα βιβλία του Μαρσέλο ντ'Όρτα. Ίσως θυμάμαι το όνομα λάθος, αλλά είναι ο δάσκαλος που έχει συγκεντρώσει εκθέσεις παιδιών δημοτικού από τη Νάπολι. Ίσως θυμάμαι και την παραπομπή λάθος, αλλά το σίγουρο είναι ότι το ακόλουθο είναι φράση μικρού παιδιού:

Αγάπη είναι αυτό που σε κάνει να συνεχίζεις όταν είσαι κουρασμένος.

NinaC είπε...

Πανέμορφο!
Πανέμορφο, σοφό και αληθινό!

Αλεπού είπε...

@χαρτοπόντικας
Γι' αυτό το ασχημόπαπο έγινε κύκνος. Μπήκε μέσα στον κύκλο της ευτυχίας!
@padrazo
Θα το έχω υπόψη. Ευχαριστώ!
@mpampakis
Ξέρεις εσύ...
@composition doll
Σας μερσώ απεριόριστα και εκ βάθους καρδίας!

allmylife είπε...

Όμορφο πολύ - παραμυθία!
Μπράβο Αλεπού!

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Μ αρέσει που οργώνουμε σε διπλανά χωράφια…
Το ευχαριστήθηκα αυτό που μόλις γεύτηκα…

bebelac είπε...

σματς, σμουτς, αγαπημένη!

Idάκι είπε...

Έξοχο!!

Και πολύ-πολύ αληθινό.

Το πρώτο ποστ σου που διαβάζω και η καλύτερη σύσταση για το μπλογκ σου! Μπαίνεις στα must...

Goudaki! είπε...

Ήρθα κι εγώ! Αγάπη είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις δυνατός και αδύναμος συγχρόνως...Πολύ σωστή και σοφή κουβέντα! Πάρα πολύ όμορφο το κείμενο! Υπέροχο!

Αλεπού είπε...

@bebelac
Σματς σμουτς κι από μένα
@idaki
Με κολακεύεις. Ευχαριστώ πολύ!
@goudaki
Καλώς το!

Αλεπού είπε...

@allmylife
@vita mi barouak
Σας παρέλειψα και ήθελα πολύ να σας ευχαριστήσω και να σας πω ότι χαίρομαι που σας άρεσε!

αλκιμήδη είπε...

πανέρμοφο είναι και πολύ πολύ αισόδοξο
το χρειαζόμουνα σήμερα αυτό
ευχαριστώ

SparksScribbler είπε...

"Γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν τους χρειάζεσαι και νιώθουν αδύναμοι μπροστά σου. Νιώθουν ότι δεν μπορούν να σου προσφέρουν τίποτα. Μοιάζεις αυτάρκης και σίγουρος. Κανείς δεν υποπτεύεται πόσο τρυφερή είναι η ψυχούλα σου και κανείς δεν τολμάει να την αγγίξει."

Αυτό. Αυτόν το φόβο των άλλων να με αγγίξουν τον έχω νιώσει πολλές φορές στη ζωή μου. Δεν κατάφερα όμως ποτέ να το εκφράσω όπως εσείς.
Υπέροχο κείμενο.

poliniaou είπε...

Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο αυτή η ιστορία μου θυμίζει τον εαυτό μου...Να είσαι καλα που μας θύμισες τη δύναμη της αγάπης να μας ομορφαίνει

Αλεπού είπε...

@poliniaou
Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Χάρη σε σένα, θυμήθηκα αυτό το κείμενο(όπως θα δεις έχει γραφτεί ενάμιση χρόνο πριν).
Να είσαι καλά :)